Cum să eviți să mănânci produse ultraprocesate de pe etichetă în magazine?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 148 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Se tot vorbește despre aceste alimente pe care le găsim din abundență pe rafturile supermarketurilor din toate colțurile țării și despre efectele negative pe care le au asupra organismului, dar puțini știu să le identificie. Astfel, cum să eviți să mănânci produse ultraprocesate?

Sfaturile specialiștilor

Nu mai este niciun secret că alimentația joacă un rol important în buna funcționare a organismului uman. În condițiile în care rafturile magazinelor și supermarketurilor nu duc lipsă de alimente, care mai de care mai tentante, trebuie să știm cum să facem cele mai bune alegeri.

În ultima perioadă, se vorbește tot mai mult despre efectele negative pe care le au produsele ultraprocesate asupra sănătății, însă foarte puțini știu cum să le identifice, pentru a le putea evita.

Se ştie că produsele ultraprocesate sunt bogate în zahăr, grăsimi și sare, însă lipsite de vitamine și fibre, precum produse de patiserie, gustări ambalate, băuturi carbogazoase, cereale zaharate, semipreparate.

În explicaţiile sale, „A ști exact ce ești pe cale să consumi sau ce pui pe masă pentru familie este esențial”, a punctat Nicole Avena, profesor la Universitatea Princeton, potrivit The Washington Post.

Cum să eviți să mănânci produse ultraprocesate

În avertizările specialiştilor, acestea au mai mult de trei ingrediente.

Concret, multe alimente ultra-procesate au liste lungi de ingrediente. Astfel, pâinea ar trebui să conțină doar făină de grâu, făină de orz, maia, sare, semințe. Ar trebui evitate cele care au în compoziție zahăr, ulei vegetal, îndulcitori artificiali și conservanți multipli, emulgatori și extinderi de valabilitate, cum ar fi acid sorbic, propionat de calciu, datem și monogliceride.

În recomandările sale, „Încă puteți cumpăra alimentele pe care le doriți”, a spus Stephen Devries, profesor asociat adjunct de nutriție la Harvard T.H. Chan Școala de Sănătate Publică și directorul executiv al Institutului Gaples.  „Dar ar trebui să găsiți versiunea cea mai puțin modificată a acestor alimente cu cele mai puține ingrediente posibile.”

Agenți de îngroșare, stabilizatori sau emulgatori

Totodată, toate alimentele ultraprocesate conțin adesea coloranți pentru a le face să arate atrăgător, conservanți pentru a le oferi o durată lungă de valabilitate și agenți de îngroșare, stabilizatori și emulgatori pentru a le îmbunătăți textura sau pentru a împiedica separarea ingredientelor pe măsură ce stau pe rafturile magazinelor timp de săptămâni sau luni întregi.

 

Zaharuri și îndulcitori

În plus, specialiştii, ne sfătuiesc să încercăm să evităm alimentele cu sirop de porumb, zahăr din trestie, sirop de malț sau melasă, care au scrise pe etichetă.

Mai mult, să evităm ingrediente care se termină în „-oză”

Aşadar, examinați eticheta pentru zaharoză, maltoză, dextroză, fructoză sau glucoză. Acestea sunt alte denumiri pentru zaharurile adăugate.

Sursa – playtech.ro