Cum se face înlocuirea valvei aortice stenozate printr-o procedură de cardiologie intervențională

De Jurnalul Național Sănătate 306 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Din punct de vedere medical, stenoza aortică este o afectare frecvent întâlnită în care valva aortică se îngustează și reduce sau blochează o parte din debitul sanguin trimis de inimă către corp prin intermediul aortei, principala arteră a organismului.

Astfel, stenozarea valvei aortice duce la apariția simptomatologiei tipice de insuficientă cardiacă. Majoritatea pacienților prezintă simptome precum fatigabilitatea accentuată, durere în piept sau intoleranță la efort agravată în timp.

În prezent, procedura de implantare transcateter a valvei aortice (TAVI) este o metodă modernă de tratament endovascular al stenozei aortice, prin care se poate implanta o proteză valvulară aortică cu rolul de a înlătura obstacolul reprezentat de valva aortică nativă stenozată.

Astfel, TAVI este o procedură de cardiologie intervențională minim invazivă și reprezintă o alternativă pentru operația de înlocuire a valvei aortice deschisă sau toracoscopică.

În contextul medical actual, pacienții au acces la o gamă completă de proceduri și investigații pentru evaluarea stenozei aortice: consult de specialitate, electrocardiogramă, ecocardiografie transtoracică sau transesofagiană, ecografie Doppler vasculară, ecocardiografie de stres cu dobutamină, teste funcționale – test de efort ECG pe covor rulant, monitorizare ambulatorie Holter ECG 24–48 ore, monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, analize de laborator.

Iar, implantarea transcateter a valvei aortice este o procedură minim invazivă de  cardiologie intervenţională care folosește tehnologii performante (angiograful) pentru a evidenția valva aortică stenozată și traseul arterial prin care va fi realizată montarea valvei noi, funcționale. TAVI este o opțiune pentru persoanele în vârstă, cu risc crescut de apariție a complicațiilor datorate existenței altor afecțiuni grave precum boala cronică de rinichi sau boala cronică pulmonară.

 În prezent, medicina oferă pacienților posibilitatea înlocuirii valvei aortice transcateter prin cele mai moderne proceduri, cu ajutorul celor mai avansate tehnologii disponibile. Înlocuirea valvei aortice prin abord endovascular percutan permite medicului un control perfect al implantului datorită sistemului performant ce permite repoziționarea completă și obținerea unui rezultat optim.

În urma unui consult de specialitate și la recomandarea medicului specialist, pacienții cu stenoză aortică pot efectua investigații imagistice avansate (CT cardiac, angio-CT cardiac, RMN cardiac) pentru a stabili cu claritate și în siguranță indicația de efectuare a procedurii de implantare percutanată a valvei aortice.

În România, echipe de cardiologie intervențională efectuează TAVI încă din 2014 și are în componență medici din specializările Cardiologie, Cardiologie intervențională, Chirurgie cardiacă şi cardiovasculară, Anestezie-terapie intensivă.

Acest lucru vine în întâmpinarea necesităților pacienților, care sunt tratați optim și cu profesionalism de o echipă multidisciplinară, după un plan terapeutic bine stabilit. Înlocuirea valvei aortice prin procedura TAVI crește calitatea vieții pacientului și nu impune nici o limitare a activității zilnice.

Aşadar, eventualele complicații asociate procedurii sunt minimizate sau chiar eliminate cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație (angiograful Philips Azurion 7) care asigură o claritate înaltă a imaginilor pe parcursul procedurilor vasculare de finețe.