Dan Amedeo Lăzărescu, 100 de ani de la naştere; Vosganian: A fost un cărturar, un spirit de-a dreptul renascentist

0

Dan Amedeo Lăzărescu, scriitor şi om politic, de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani, a fost comemorat joi, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul de Studii Liberale.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a evocat personalitatea lui Lăzărescu, vorbind despre modul în care acesta a contribuit la renaşterea Partidului Naţional Liberal.

''Imediat după execuţia lui Ceauşescu, în casa mamei mele şi a lui Dan, a avut loc reuniunea de reconstituire a PNL şi am asistat şi eu la acea reuniune la care participau nişte domni pe care îi cunoşteam pentru prima dată. Erau Ionel Săndulescu, Nicu Enescu, Sorin Botez şi Dan Lăzărescu. Hotărârea de reconstituire a partidului era luată, urmau să decidă cine va fi preşedintele. L-au sunat pe Vintilă Brătianu, care era la Paris. El a declinat propunerea, întrucât soţia era grav bolnavă la acea vreme. A urmat o nouă rundă de discuţii şi alegerea lor a fost unanimă, s-au îndreptat spre Radu Câmpeanu", a povestit Tăriceanu, la evenimentul de la Palatul Parlamentului.

De asemenea, acesta a rememorat episoade din viaţa şi activitatea literară şi politică a lui Dan Amedeo Lăzărescu şi a prezentat o mică expoziţie în care se aflau cărţi de autor, precum şi mai multe numere din ziarul "Liberalul", ce apărea în anii '90.

Cu acest prilej, a fost prezentat şi un film documentar despre viaţa şi activitatea lui Lăzărescu.

În context, Daniel Barbu, profesor universitar de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, a spus că l-a cunoscut pe Lăzărescu în anii '70-'80, la Institutul ''Nicolae Iorga", acesta fiind o "icoană" în galeria figurilor liberale.

"Dan Lăzărescu era o icoană în această galerie de figuri liberale, care erau deopotrivă angajate politic, deşi nu puteau face politică în anii în care eu i-am cunoscut, dar în acelaşi timp erau angajaţi intelectual. Erau oameni de credinţă, de convingere….

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata