Dan Dungaciu, despre declarația lui Trump legată de Iran: Nu mai este iminentă o confruntare militară

55

Declaraţia de miercuri a preşedintelui SUA, Donald Trump, despre conflictul cu Iranul arată că „nu mai este iminentă o confruntare militară” şi deschide o eventuală perspectivă de negocieri pentru un nou acord, apreciază directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI), Dan Dungaciu, într-o declaraţie pentru AGERPRES.

„Prima fază a confruntării, adică faza care putea să ducă la un război între Statele Unite şi Iran s-a încheiat. Practic, fără să spună explicit, preşedintele Trump a dat semnalul că cel puţin pentru moment, America nu neapărat este nemulţumită cu modul în care a retaliat Iranul, dar a decis să nu retalieze încă o dată sau să contra-retalieze faţă de acţiunile iraniene. Suntem în momentul în care faza de război sau care putea să ducă la război s-a oprit”, afirmă analistul.

Astfel, Dungaciu arată că „nu mai este iminentă o confruntare militară între Statele Unite şi Iran, cum putea să apară, teoretic, cel puţin, la începutul acestei tensionări a situaţiei”.

Din perspectiva lui Dungaciu, în discursul de miercuri de la Casa Albă, „Trump a vorbit şi pentru publicul intern şi din perspectivă electorală”.

„N-a uitat să menţioneze erorile strategice ale vechii Administraţii, dar pe fond, reacţia Americii lui Donald Trump la ceea ce se întâmplă în Iran este o accentuare a sancţiunilor, pentru a sublinia foarte clar linia roşie care este armă nucleară pentru Iran – asta e o linie roşie care nu va fi trecută niciodată de Statele Unite şi în al doilea rând pentru a readuce sau a împinge la masa de negocieri Iranul”, adaugă Dungaciu.

Acesta mai afirmă că, potrivit recentei declaraţii de la Casa Albă, „preşedintele Trump vrea să obţină un nou acord cu Iranul, mai bun decât cel pe care l-a negociat Administraţia Obama”. „Este o tacită… nu neapărat invitaţie la negociere, dar nu închide…

Sursa News 24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata