Dăncilă: Avem în vedere creşterea sumelor destinate finanţării Educaţiei cu cel puţin 15% anual

0 109

Guvernul are în vedere creşterea sumelor destinate finanţării Educaţiei cu cel puţin 15% anual faţă de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB, a declarat, joi, prim-ministrul Viorica Dăncilă.

La începutul şedinţei solemne de Guvern de la Alba Iulia, premierul a anunţat că vor fi aprobate prin memorandumuri "două acorduri în domenii prioritare pentru România – construcţii şi educaţie", care vor fi semnate cu sindicatele şi patronatele imediat după şedinţă.

"Prin acordul între Guvernul României şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ne angajăm să luăm măsuri de sprijinire a Educaţiei în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în programul de guvernare. Avem în vedere creşterea sumelor destinate finanţării Educaţiei cu cel puţin 15% anual faţă de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB; devansarea creşterii salariale prevăzută în anul 2022 până la data de 1 septembrie 2020; acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice", a spus Dăncilă.

Prim-ministrul a mai arătat că Guvernul are în vedere şi acordarea unei sume de până la 5.000 de euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi cumpărarea terenului necesar construcţiei pentru personalul didactic din mediul rural, dar şi acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe şi acordarea unei prime de instalare, în cuantum de trei salarii medii brute pe economie, pentru personalul didactic care se titularizează în mediul rural.

"Cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie", a precizat şefa Executivului.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, Guvernul are în vedere şi crearea unui cont unic de dezvoltare prin…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata