Dăncilă: România a înregistrat în anul 2018 o creştere economică ridicată şi sustenabilă

0

România a înregistrat în anul 2018 o creştere economică ridicată şi sustenabilă, a declarat miercuri prim-ministrul Viorica Dăncilă, în şedinţa de Guvern.

"Preluarea preşedinţiei are loc în contextul în care România a înregistrat în anul 2018 o creştere economică ridicată şi sustenabilă. Am să vă dau câteva date care să confirme acest lucru, şi anume România se situează printre primele state membre în UE din perspectiva avansului economic. Rata de creştere pentru primele 9 luni ale anului 2018 a fost de 4,2%, dublu avansului economic al Uniunii Europene de 2,1%. Această creştere se adaugă avansului de 7% înregistrat în anul 2017", a explicat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei Executivului.

Industria românească este suport pentru creşterea economică sustenabilă, a adăugat premierul.

"În primele 10 luni ale anului 2018 volumul producţiei industriale a crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta s-a datorat în principal industriei prelucrătoare care a înregistrat o creştere de 4,9%. Aş remarca de asemenea cifra de afaceri din industrie care s-a majorat cu 12,9%. România continuă să câştige noi pieţe, printr-un export tot mai competitiv în Uniunea Europeană. În primele 10 luni ale anului 2018, România a înregistrat o majorare a exporturilor cu 9,2%, în timp ce la nivelul celor 28 de state membre exporturile au crescut doar cu 5,3%. România se situează pe locul 7 în ceea ce priveşte dinamica exporturilor totale, devansând state puternice precum Franţa cu 4,6%, Germania – cu 4,1% sau Italia – cu 3,8%. Ritmul de creştere a exporturilor româneşti pe piaţa unică europeană a fost aproape de două ori mai mare faţă de media ţărilor UE, 10,5%, comparativ cu 5,4%, ceea ce înseamnă că România a câştigat noi segmente din piaţa unică europeană", a arătat Dăncilă.

Potrivit premierului, exporturile către Germania în primele 9 luni ale lui 2018 au fost…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close