Dăncilă: Singura posibilitate pentru majorarea alocaţiilor o reprezintă creşterea deficitului

0 94

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat vineri că singura modalitate de a majora alocaţiile pentru copii, conform amendamentului adoptat la proiectul legii bugetului pe 2019, a fost aceea de a creşte deficitul bugetar şi a afirmat că acesta se încadrează în continuare în normele europene, având o valoare mai mică de 3%.

"Este singura (posibilitate, n.r.). Cum puteam să luăm din excedent? Excedentul îl cunoşti la sfârşitul anului. Măreşti (alocaţiile, n.r.) din martie, iar excedentul îl ştii din octombrie încolo. Deci nu aveai cum să iei din excedent fondurile. Deci este singura posibilitate pe care am identificat-o. Dar, oricum, deficitul este sub 3%, deci ne încadrăm în normele europene – 2,76 – deci este totul corect", a spus premierul.

Dăncilă a mai precizat că alocaţiile urmează să fie majorate de la data de 1 martie şi că nu a fost luată în calcul posibilitatea unei prorogări. Ea a spus că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru a reglementa calculul alocaţiilor.

"Tot PSD va rezolva această problemă şi tot Guvernul României. Credeam în bunele intenţii ale PNL dacă erau fundamentate în mod corect. Modul în care au găsit posibilitatea de a finanţa alocaţiile din bugetul asigurărilor sociale este un mod care nu e corect şi nu putem realiza acest lucru. După cum ştiţi, tot noi am identificat soluţia de a lua din deficit şi a creşte alocaţiile. Mai mult, legea alocaţiilor de stat este legea 61/1993, cu modificările şi completările ulterioare, mai ales la art. 3. Deci, ca să putem modifica alocaţiile pentru copii trebuie să dăm o ordonanţă de guvern, o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm calculul acestor alocaţii", a spus Dăncilă.

Totodată, prim-ministrul i-a acuzat pe iniţiatorii amendamentului de lipsă de seriozitate în ce priveşte indicarea sursei de finanţare pentru majorarea alocaţiilor.

"Încă o dată mă uimeşte faptul că se dă dovadă de…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata