Datingul pe aplicatii a crescut numarul infectarilor cu boli prin contact sexual

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 394 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Datingul pe aplicații a crescut numărul infectărilor cu boli prin contact sexual

 

Dle Dr. Schwartz, câtă răbdare mai au oamenii să cunoască starea de sănătate a potențialilor parteneri sexuali?

 

În era fast forward, când totul este rapid și ușor de obținut, nimeni nu discută despre bolile cu transmitere sexuală (BTS) atunci când apare dorință fizica. La fel cum nu se interesează ce conține o shaworma comandată online, nu se interesează nici de sănătatea unui raport sexual pentru că nu pun rațiunea mai presus de nevoia fizică în acel moment. Se lasă ghidați de instinct și din păcate, se expun unui risc major, alegând să aibă încredere sau sperând că nu vor fi tocmai ei cei expuși unei BTS. Înainte de orice contact sexual cu un străin este absolut crucial pentru protejarea sănătății ambilor parteneri să se facă o testare prealabilă pentru a preveni răspândirea bolilor. Firește, dacă partenerul ne prezintă dovezile analizelor efectuate la zi pentru BTS atunci putem da curs contactului sexual.

 

 

Dar dacă frica de singurătate este mai mare decât frica de a contacta BTS?

 

Frica de singurătate nu ar trebui să existe în contextul unei căutări rapide în aplicația de dating. Nu așa găsim relația autentică în cadrul căreia să ne simțim în siguranță să putem pune sănătatea pe primul plan și să discutăm liber despre orice. Dacă pe partener îl sperie acest subiect, înseamnă că nu este pregătit emoțional și că oricum la primul obstacol tot singuri ne-am fi simțit lângă el. Sexul nu ne asigură relația! Lumea nu înțelege că intre relație și sex este o legătură de tip parte – întreg, în care sexul este o parte, iar relația este întregul.

 

 

Există semne care ar putea să ne avertizeze că suntem în prezența unei boli cu transmitere sexuală?

 

Majoritatea BTS-urilor nu produc simptome, iar oamenii le pot transmite altora fără să-și dea seama că au.

Totuși, există semne pe care le putem observa, unele indicând boli tratabile și fară riscuri majore sau intermediare precum herpes genital, chlamydia, gonoree, păduchi pubian. Însă, dacă boli precum papilomavirus uman (HPV) sau HIV/SIDA, încep să prezinte simptome, devine extrem de  periculos.

 

 

Puteți explica, pentru a înțelege inclusiv adolescenții, ce sunt bolile cu transmitere sexuală?

 

 

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt infecții care se răspândesc de la o persoană la alta prin contact sexual, inclusiv sexul oral, sexul anal și schimbul de jucării sexuale. Aceste boli pot fi transmise prin orice contact între organele genitale ale unei persoane și organele genitale, anusul, gura sau ochii unei alte persoane.

Cât de des trebuie să ne testăm pentru BTS Dle Dr. Dorian Schwartz?

 

Fiecare trebuie să aibă un medic ginecolog bun care să recomande frecvența testărilor sau tipurile de testări.

 

Recent, am avut un caz în Spitalul Romgermed cu o tânără pentru examenul ei anual. Ca de obicei, medicul a întrebat-o dacă ar dori să fie testată pentru boli cu transmitere sexuală, aduncandu-se la cunoștință domnișoarei că medicul ar putea colecta un tampon de col uterin pentru chlamydia, gonoree și trichomonas și un frotiu PAP pentru papilomavirus uman. De asemenea, că se poate colecta sânge pentru HIV, hepatită C, sifilis și herpes și nu numai. Au discutat despre argumentele pro și contra și detaliile testării pentru că nu toată lumea își dorește fiecare test. Însă a dorit să le efectueze  pe toate, iar când rezultatele au revenit pozitive pentru trichomonas, a fost șocată.

 

„Dar nu am avut simptome!” a exclamat ea.

 

Morala este că în funcție de istoricul medical în sănătatea sexuală și reproductivă și în funcție de starea generală de sănătate, doar ginecologul trebuie să stabilească câte testări sunt necesare.