2.000 de miliarde de lire sterline este datoria publică a Marii Britanii

Foto: ziuadeconstanţa.ro
0

Pentru prima dată din anul 1961, datoria publică a Marii Britanii a depăşit pragul de 2.000 de miliarde de lire sterline (2.650 de miliarde de dolari) la finele lunii iulie. Cu toate că guvernul de la Londra a majorat cheltuielile publice, pentru a face faţă pandemiei de coronavirus, iar veniturile din taxe s-au redus, a anunţat vineri Oficiul naţional de statistică, transmite Reuters.

Astfel, datoria publică a crescut cu 227,6 miliarde lire sterline, comparativ cu luna iulie 2019, până la 2.004 miliarde lire sterline (2.660 miliarde dolari), echivalentul a 100,5% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii, cel mai ridicat nivel înregistrat după 1961.

Datele Oficiului naţional de statistică mai arată că în perioada aprilie-iulie 2020 (primele patru luni ale anului financiar curent) Marea Britanie a împrumutat 150,5 miliarde lire sterline, de aproape trei ori mai mult decât a împrumutat guvernul britanic în întregul an financiar precedent. Numai în luna iulie a acestui an guvernul britanic a împrumutat 26,7 miliarde lire sterline. Comparativ, în luna iulie a anului trecut, bugetul Marii Britanii a înregistrat un surplus de aproximativ 1,6 miliarde lire, graţie veniturilor din taxele pe venit.

“Aceste cifre sunt un semnal de alarmă că trebuie să ne readucem finanţele publice pe o traiectorie sustenabilă, ceea ce va necesita luarea unor decizii dificile”, a declarat ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak.

Datele precise  arată că datoria publică ca procent din Produsul Intern Brut a crescut şi ca urmare a unei contracţii semnificative a economiei britanice în perioada carantinei impusă de pandemia de coronavirus, a subliniat Oficiul naţional de statistică.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close