Datorită obiectivelor stricte de mediu, UE ar putea deveni importator net de cereale

417

Obiectivele stricte ale Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului ar putea reduce semnificativ producţia agricolă şi ar putea transforma blocul comunitar într-un importator net de cereale, avertizează Asociaţia Europeană a Producătorilor de Cereale (Coceral), transmite Reuters.

Conform strategiei „de la fermă la furculiţă” a Comisiei Europene, stabilită anul trecut, obiectivele pentru 2030 includ extinderea producţiei organice la 25% din terenul agricol, de la 8% în prezent, şi reducerea folosirii pesticidelor cu 50%.

Aceste obiective au fost criticate de reprezentanţii agricultorilor, care le-au caracterizat ca fiind nerealiste, ceea ce arată diviziunile între standardele de mediu care au dus la negocieri privind programul multianual al UE de subvenţionare a agriculturii.

Dacă sunt puse în practică, propusele obiective de mediu, acestea ar putea duce la scăderea producţiei UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, de la aproximativ 128 milioane de tone aşteptate în acest an, conform scenariului mediu al Coceral.

În prezent, UE este un exportator major de grâu, deşi depinde de porumbul importat.

„Deci, nu vom mai fi unul dintre cei mai mari exportatori, dar poate vom fi unul dintre cei mai mari importatori”, a afirmat Oliver Balkhausen, membru al Board-ului Coceral şi director de cercetare la Archer Daniels Midland.

În plus, aceste obiective de mediu, ar putea spori dependenţa UE de importurile de rapiţă, prin reducerea suprafeţei cultivate. Astfel, UE ar urma în mod potenţial să importe peste zece milioane de tone de rapiţă, faţă de aproximativ şase milioane de tone în prezent, arată datele Coceral.

Actualele riscuri ale destabilizării pieţelor agricole şi problemele de mediu din alte părţi ale lumii arată că UE are nevoie de o evaluare de impact detaliată a obiectivelor sale de mediu, apreciază Coceral.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata