Decizii importante, aşteptate miercuri la Curtea Constituţională: protocoalele secrete din Justiţie, înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor, legea privind executarea pedepselor


Curtea Constituţională a României este aşteptată să se pronunţe, miercuri, pe mai multe sesizări care vizează existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 201, dar şi Secţia specială de investigare a magistraţilor sau legea privind executarea pedepselor. 

Curtea Constituţională a României a amânat, pentru 16 ianuarie, pronunţarea unei decizii asupra sesizării preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache spunea că Ministerul Public, prin protocoalele încheiate cu SRI, a readus Justiţia de după 2009 la cea care se înfăptuia în perioada comunistă.

O decizie este aşteptată cu privire la sesizările PNL, USR, ÎCCJ şi a preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente.

Şeful statului a sesizat CCR cu privire la această lege, motivând că, „prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ”, contravine unor norme şi principii constituţionale. El a solicitat CCR să constate că legea, care i-a fost transmisă pentru promulgare pe 21 noiembrie, este neconstituţională în ansamblu.

În plus, PNL şi USR au solicitat CCR, în sesizarea de neconstituţionalitate privind OUG 90/2018 referitoare la…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata