Declaraţie a Summitului B9: Subliniem importanţa prezenţei înaintate a NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră

0 90

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedinţii României, Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Slovaciei au adoptat, joi, la summitul Formatului Bucureşti 9, o declaraţie în care se subliniază importanţa prezenţei înaintate a NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră şi preocuparea pentru situaţia din Ucraina.

"Astăzi, suntem mai bine pregătiţi pentru a face faţă provocărilor actuale de securitate. Ţările noastre contribuie la adaptarea Alianţei. În spiritul unităţii aliate, al solidarităţii şi al împărţirii echitabile a sarcinilor, subliniem importanţa prezenţei înaintate a NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră, precum şi alte iniţiative menite să întărească capacitatea noastră de a apăra cetăţenii şi teritoriile noastre ca parte a efortului colectiv aliat de a întări descurajarea şi apărarea NATO. Susţinem, de asemenea, punerea în aplicare a abordării strategice, concentrate şi coerente a NATO faţă de Sud. Recunoaştem participarea la activităţile relevante ale NATO, inclusiv misiunea în Afganistan, ca parte a eforturilor pentru pace şi reconciliere", se afirmă în declaraţie.

Declaraţia adoptată la finalul Summitului B 9 cuprinde 11 puncte.

"Ne confruntăm cu cele mai dificile provocări de securitate. (…) Alianţa trebuie să fie pregătită să răspundă în continuare tuturor ameninţărilor şi provocărilor de oriunde ar apărea. Prin urmare, avem toate motivele să facem Alianţa puternică şi să ne asigurăm că legătura transatlantică rămâne la fel de solidă şi eficientă ca oricând. Suntem hotărâţi să realizăm acest obiectiv", se precizează în declaraţie, subliniindu-se angajamentul privind cheltuieli de 2% din PIB pentru apărare.

De asemenea, în document este susţinută prezenţa militară consolidată a Statelor Unite şi a Canadei în Europa, în special pe Flancul estic al NATO.

"Ameninţările…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata