Dezvoltarea turismului în zona de graniţă a Dunării de Jos

Foto: slidechare.net
0

Proiectul “Valorificarea identităţii culturale şi a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de graniţă a Dunării de Jos” a fost lansat, miercuri dimineaţa, în sistem videoconferinţă, de Asociaţia pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării (ADDDD) din judeţul Tulcea, în parteneriat cu Organizaţia Publică de Tineret Noua Generaţie Europeană, Ucraina.

Finanţat din fonduri europene, proiectul are drept obiectiv promovarea turistică a acestei zone a graniţei româno-ucrainene. Pentru aceasta se va organiza şi un festival gastronomic, programat pentru vara anului viitor, dar situaţia epidemiologică actuală, cauzată de pandemia de coronavirus, din cele două state vecine ar putea impune amânarea evenimentului.

“Până pe data de 15 octombrie, vom decide dacă vom amâna cu un an festivalul organizat în cadrul proiectului. Măsurile de distanţare ne pun foarte multe piedici. Noi vrem un festival de câteva sute de participanţi, vrem să asigurăm produse din gastronomia autentică a celor două zone, vrem să organizăm un spectacol de folclor şi avem îndoieli în ceea ce priveşte organizarea acestui festival, pentru că un asemenea eveniment trebuie pregătit cu mult timp înainte. Noi trebuie să rezervăm aproape toate locurile de cazare din Chilia Veche, dar nu putem face deocamdată acest lucru”, a declarat preşedintele ADDDD, Octavian Motoc.

În cadrul proiectului finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020, până în momentul de faţă, ADDDD a realizat materiale de promovare a iniţiativei şi a început demersurile necesare încheierii contractului pentru confecţionarea a 50 de costume populare româneşti care vor ajunge la comunitatea de români din Ucraina.

“Suntem aproape de semnarea contractului pentru costumele populare, contract pe care-l vom semna cu o firmă din Bistriţa-Năsăud”, a mai spus Motoc.

Obiectivul principal al proiectului, derulat în zona de graniţă Tulcea, România – regiunea Odessa, Ucraina, are drept obiectiv reconstituirea patrimoniului cultural şi a identităţii comune pentru dezvoltarea turismului.

“Cetatea Albă care se păstrează aproape intactă în regiunea Odessa este o relicvă vie a ceea ce a însemnat domnia lui Ştefan cel Mare şi poate constitui un punct de atracţie pentru turiştii care vizitează această zonă”, a precizat preşedintele ADDDD.

Tot în cadrul aceluiaşi proiect, în sediul fostei primării a comunei Chilia Veche, se va realiza un centru de cooperare transfrontalieră România – Ucraina. Aici va fi realizat un ghid al obiectivelor turistice culturale din zonă, se vor organiza vizite de studiu pentru tineri de pe ambele maluri ale Dunării şi se vor achiziţiona şi instrumente muzicale pentru ansambluri folclorice.

Pentru realizarea acestor obiective, valoarea totală a proiectului este de 487.758 euro, face parte din Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 şi este realizat din fonduri europene.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close