Din ce motive, unii pantofii costă cât un apartament de lux?

Pantofii sport reprezintă obiecte de colecţie de ceva vreme, dar în ultimii ani preţurile la care colecţionarii îi achiziţionează au crescut, scrie CNN.

Astfel, s-au plătit, de exemplu, preţuri de la 190.000 de dolari pentru o pereche de Converse purtaţi de baschetbalistul Michael Jordan la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984 şi care au, bineînţeles, autograful lui, la 615.000 de dolari pentru o pereche de Nike Air Jordan 1s, iar anul acesta s-a vândut într-o tranzacţie privată prototipul unei creaţii a lui Kanye West în colaborare cu Nike, Nike x Yeezys pentru suma de 1.8 milioane de dolari.

În contextul colecţionarilor, pe lângă evenimente organizate de casele de licitaţii, aceştia pot achiziţiona pantofi sport prin intermediul unor platforme dedicate, cum ar fi StockX, piaţa secundară a pantofilor sport fiind estimată de oficialii platformei la 10 miliarde de dolari şi urmând a creşte la aproape 30 de miliarde de dolari până în anul 2030.

Pantofilor sport li se dedică chiar şi expoziţii cum ar fi cea deschisă în colaborare de London Design Museum şi StockX, „Sneakers Unboxed: Studio to Street”, iar unii colecţionari îi privesc drept opere de artă, în timp ce alţii doar ca o investiţie. Printre cei mai cunoscuţi colecţionari de încălţăminte se numără filipineza Anna Jacobe, care deţine circa 500 de perechi de pantofi sport, pe care, aşa cum declară, nu se sfieşte să-i poarte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata