Dintre ţările UE, în România majoritatea populaţiei trăieşte la case

292

În contextul social actual, aproape jumătate (46%) din populaţia Uniunii Europene trăia în apartamente, în anul 2019, în timp ce puţin peste o treime (35%) trăia în case detaşate şi aproape o cincime (19%) trăia în case semi-detaşate sau terasate, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Actual, apartamentele sunt cel mai obişnuit tip de locuinţă în 14 state membre, în special în Letonia (unde 66% din locuitori trăiesc în apartamente), Spania (65%) şi Estonia (61%).

În contrast, mai mult de două treimi dintre locuitori trăiesc în case decomandate în Croaţia (68%), urmată de Slovenia (66%), Ungaria şi România (ambele cu 65%).

Doar Olanda şi Irlanda sunt singurele state membre UE unde mai mult de jumătate din locuitori trăiau în 2019 în case semi-detaşate.

În ceea ce priveşte raportul dintre proprietari şi chiriaşi, România avea în 2019 cel mai mare procent de persoane care trăiau în casa sau apartamentul pe care îl deţin (96%), urmată de Ungaria (92%), Slovacia (91%) şi Lituania (90%). La polul opus, se află Austria şi Germania unde 55% respectiv 51% dintre locuitori trăiau în casa sau apartamentul pe care îl deţineau în proprietate. La nivelul UE, în 2019, şapte din zece persoane trăiau în casa sau apartamentul pe care îl deţineau în proprietate.

Însă o analiză mai atentă arată că 44,8% din populaţia UE trăia în 2019 într-o locuinţă în proprietate fără un credit imobiliar neachitat. În România, Croaţia şi Bulgaria ponderea era mai mare de 80%, în timp ce în multe state membre din vest şi nord ponderea este mult mai mică, variind între 8,5% în Olanda şi 37,4% în Irlanda.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata