Directorul Institutului 'Elie Wiesel' estimează că Muzeul de Istorie a Evreilor va fi inaugurat în 2022, cu o întârziere de un an şi jumătate

0 85

Directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", Alexandru Florian, a afirmat miercuri că Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului va fi inaugurat în 2022, cu o întârziere de un an şi jumătate faţă de termenul iniţial.

"Ne aflăm în faza în care proiectul muzeal, ca spaţiu al memoriei şi educaţiei, urmează să se organizeze şi să funcţioneze în România – permiteţi-mi să apreciez public în faţa dvs, să îmi asum – într-o perioadă de trei ani – trei ani şi jumătate. În urmă cu un an şi jumătate eram optimist, am spus că în 2021 îl vom inaugura, întrucât Institutul "Elie Wiesel", prin însărcinarea Guvernului României, este cel care trebuie să coordoneze acest proiect. Azi permiteţi-mi să îmi asum – datorită unor elemente obiective – o prelungire a acestui termen cu încă un an şi jumătate. Orice proiect de mare anvergură presupune asumarea unor riscuri, presupune mult curaj. Vă asigur că acest proiect se va materializa şi în anul 2022 veţi fi din nou invitaţii noştri, ai Guvernului României, pentru a participa la deschiderea acestui muzeu, care nu este altceva decât un muzeu al civilizaţiei", a precizat el, în cadrul conferinţei "Viitorul memoriei: Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România".

El a reamintit că în 2004 a fost asumat Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, prezidată la vremea respectivă de Elie Wiesel. În 2005 a fost înfiinţat Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", printr-o hotărâre de Guvern, iar în anul 2009 a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România, finanţat şi administrat de Guvernul României.

"În anul 2012, Administraţia Prezidenţială şi Guvernul României au achiesat ideea unui proiect de ţară: organizarea unui muzeu naţional de istorie a evreilor din…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x