Două mari terminale pentru stocarea cerealelor au fost lovite de bombardamente

Două mari terminale pentru stocare de cereale au fost lovite miercuri, 22 iunie, de bombardamente ruse în oraşul portuar Nikolaev din Ucraina, au transmis operatorii terminalelor, casele de comerţ Bunge şi Viterra.

Astfel că, terminalul portuar Evri, proprietate a Viterra şi dedicat uleiurilor vegetale, a fost avariat de un atac cu rachete, care de asemenea a rănit uşor o persoană, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, menționând că două silozuri au fost cuprinse de flăcări şi un al treilea a fost grav avariat.

De asemenea, acest terminal, cumpărat în anul  2020 de Glencore, compania-mamă a Viterra, are o capacitate de stocare de 160.000 de tone, notează DPA, citată de Agerpres.

Mai mult, în ceea ce priveşte Bunge, instalaţiile sale au fost lovite în timpul celor mai recente atacuri ruse în regiune, a precizat o purtătoare de cuvânt, spunând că loviturile asupra terminalului nu s-au soldat cu răniţi şi că anvergura exactă a pagubelor nu este în acest moment cunoscută.

Astfel, terminalul, care era închis din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, conţine un sit stocare, de încărcare a navelor şi o unitate pentru producţia de ulei vegetal.

Informațiile despre aceste atacuri vin în condițiile în care Occidentul acuză Rusia că folosește criza cerealelor pe post de armă.

Porturile Nikolaev şi Odesa sunt blocate de la începutul conflictului, ceea ce paralizează transportul maritim de materii prime agricole, până în acest moment principala cale de export pentru Ucraina.

în plus, discuţii, fără rezultate concrete până la această oră, au avut loc între Rusia şi Turcia cu privire la deschiderea de coridoare maritime care să le permită navelor comerciale să circule din Ucraina pe Marea Neagră, o zonă devenită impracticabilă prin prezenţa minelor.

Conform Ankarei, o navă comercială turcă a părăsit miercuri portul ucrainean Mariupol (sud-est), aflat deja sub control rus, în Marea Azov.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata