Două persoane au decedat după ce ciclonul Yasa s-a abătut asupra Fiji

61

Vineri, două persoane au decedat, numeroase locuinţe au fost distruse şi peste 23.000 de oameni au fost evacuaţi după ce puternicul ciclon Yasa s-a dezlănţuit  asupra statului insular Fiji, informează DPA.

Vasiti Soko directorul Biroului pentru Gestionarea Dezastrelor Naturale din Fiji, a spus că au fost înregistrate două decese după ce ciclonul de categoria 5 s-a abătut asupra arhipelagului, a relatat vineri postul naţional de radio.

Ciclonul Yasa este una dintre cele mai puternice furtuni care s-a abătut vreodată asupra Fiji, provocând intensificări ale vântului de până la 345 de kilometri pe oră şi inundaţii în multe regiuni de pe insulele arhipelagului.

Apoi, după ce ciclonul a trecut peste insulele principale vineri după-amiază, a fost retrogradat la categoria 3 înregistrând viteze ale vântului de până la 220 de kilometri la oră.

În această parte a lumii, acest ciclonul a provocat pagube semnificative, multe locuinţe fiind distruse, iar recoltele doborâte la pământ.

Iar prim-ministrul Fiji, Frank Bainimarama, a spus că furtuna este un simptom al ”urgenţei climatice”.

”În aceeaşi zi în 2012, Fiji era devastat de ciclonul Evan. De atunci, asupra noastră s-au mai abătut alte 12 cicloane – două dintre acestea (Winston şi Yasa) concurează pentru cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în emisfera noastră”, a scris acesta joi pe Twitter.

În acest sens, Noua Zeelandă a anunţat că va oferi sprijin, sub forma unei sume de bani a cărei valoare nu a dezvăluit-o şi punând la dispoziţie un hidroavion militar, precum şi un consilier tehnic în materie de răspuns la dezastre.

”Punem la dispoziţie seturi de asistenţă de urgenţă la puncte fixe din Fiji în parteneriat cu Rotary New Zealand, precum şi fonduri destinate Înaltului Comisariat din Noua Zeelandă pentru a răspunde nevoilor de pe teren la solicitarea Fiji”, a anunţat ministrul de Externe al Noii Zeelande, Hon Nanaia Mahuta.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata