Dragoş Pîslaru (USR-PLUS): Învăţământul profesional, tehnic şi teoretic trebuie încorporat într-un singur tip de educaţie

0 109

Fostul ministru al Muncii Dragoş Pîslaru a declarat marţi, la Satu Mare, că este necesară încorporarea învăţământului profesional, tehnic şi teoretic într-un singur tip de educaţie, astfel încât să nu mai existe stereotipul că "dacă eşti instalator, n-ai voie să ştii Shakespeare", şi a explicat că Guvernul condus de Dacian Cioloş a insistat pe învăţământul dual, însă din cauza "unor chichiţe" lucrurile au fost "încremenite".

"În 2016 Guvernul Cioloş a insistat foarte mult pe învăţământul dual, şi anume acel învăţământ care presupune colaborarea între firmele care au nevoie de forţă de muncă şi sistemul acesta de învăţământ şi tehnic, dar cumva lucrurile s-au încremenit prin modul în care inspectoratele au gândit lucrurile, prin normele profesionale, prin tot felul de chichiţe administrative. Dacă voi avea această şansă, privilegiu, să ajung în Parlamentul European prin votul românilor voi milita pentru această reformă şi încorporare a învăţământului profesional, tehnic şi teoretic într-un singur tip de educaţie care să ne fie mult mai uşor de folosit în România pentru a avea într-adevăr o forţă de muncă bine pregătită şi care să schimbe situaţia actuală, în care lumea pe de o parte nu şi găseşte loc de muncă în anumite circumstanţe, dar în marea partea din situaţii angajatorii nu mai găsesc persoane", a afirmat Pîslaru, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, este nevoie în primul rând de o schimbare de mentalitate, a modului în care se raportează lumea la învăţământul profesional.

"Eu cred că uşor, uşor ajungem în situaţia în care un instalator sau un specialist în anumite chestiuni de reparaţii prin casă va trebui să-l plăteşti în aur să-l mai ai, în sensul că n-o să mai găsim tipul acesta de oameni. (…) Cuvântul meseriaş în limba română are o conotaţie foarte pozitivă. Eşti meseriaş, adică ştii să faci…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x