După aprobarea planului de relansare în SUA, bursa de la Frankfurt a atins un nou record

77

Dax principalul indice al bursei de la Frankfurt, a atins luni, la scurt timp după debutul tranzacţiilor, un maxim istoric de 13.810,40 puncte, optimismul investitorilor fiind stimulat de aprobarea de către preşedintele SUA, Donald Trump, a noului plan de relansare precum şi de acordul comercial post-Brexit, transmite DPA.

În plus, un alt motiv suplimentar pentru acest obtimism a fost debutul campaniilor de vaccinare împotriva Covid-19 în multe state europene.

Astfel, maximul istoric atins, luni dimineaţa, de indicele Dax al bursei de la Frankfurt, vine după ce precedentul record de 13.795,24 puncte a fost înregistrat în data de 17 februarie. După debutul pandemiei însă, în luna martie, indicele Dax a coborât până la un minim de 8.225 de puncte.

Analiştii de la Deutsche Bank susţin că există motive de optimism, în condiţiile în care debutul vaccinării ar putea conduce la o revenire rapidă la normalitate a economiei. În schimb, experţii de la Commerzbank sunt mai prudenţi, apreciind că scăderea numărului de cazuri de infecţie se datorează faptului că au fost efectuate mai puţine teste.

Dar şi bursa de la Tokyo a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 29 de ani, îngrijorările investitorilor fiind calmate de decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a semna legea bugetului Guvernului federal, în valoare de 1,4 trilioane de dolari, prin care se evită închiderea serviciilor publice – shutdown – începând de marţi.

Şi indicele Nikkei Stock Average al bursei japoneze a încheiat şedinţa de luni în creştere cu 197,42 puncte sau 0,74% atingând valoarea de 26.854,03 puncte, cel mai ridicat nivel de după ziua de 17 aprilie 1991.

„În sfârşit putem răsufla uşuraţi că haosul cu privire la planul american de relansare s-a terminat. A fost evitată o vânzare în masă iar acest lucru ar putea să dea un impuls activelor riscante în ultimele zile de tranzacţionare din acest an”, a apreciat Hussein Sayed, analist la FXTM.

În contextul pozitiv, un alt motiv de optimism pentru investitori este faptul că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au semnat joi seara un acord comercial post-Brexit, cu câteva zile înainte ca Marea Britanie să iasă din cel mai mare bloc comercial al lumii.

Cu toate acestea, economiştii mai rezervaţi, avertizează că acest acord nu va putea elimina complet întreruperile în schimburile comerciale, dintre Marea Britanie şi statele membre UE, iar multe aspecte ale relaţiei viitoare dintre Marea Britanie şi UE urmează să fie stabilite în următorii ani.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata