După o noapte de raiduri aeriene, palestinienii din Gaza se tem de escaladare

De Jurnalul Național Actuale Externe 155 citiri
8 min citire
Când primul atac aerian israelian a lovit joi în apropierea spitalului de copii Al Dorra din Fâșia Gaza asediată, Samar Alwan s-a repezit la patul fiicei sale de doi ani să o ia.

Câteva clipe mai târziu, geamul de la fereastra de deasupra patului s-a spart și s-a izbit de pătuț.

„Fiica mea a supraviețuit în mod miraculos”, a declarat Al Jazeera Alwan, în vârstă de 23 de ani, care se află de două zile în spital împreună cu fiica ei afectată de febră.

„Aseară, dormeam în secție. Deodată ne-am trezit cu sunetul loviturilor aeriene terifiante.

„Au fost momente de frică masivă, paharul cădea. M-am grăbit imediat să-mi scot copilul din patul ei. Câteva clipe mai târziu, fereastra a căzut pe patul ei. Eram aproape să o pierd.”

Samar Alwan și fiica ei de doi ani în spitalul Al Dorra

Spitalul din estul Fâșiei Gaza a fost parțial avariat când avioanele israeliene au bombardat un teren deschis de lângă el vineri dimineața.

Atacurile au dus la pagube importante caselor și clădirilor din apropiere. Israelul a declarat că a lovit locuri de producție de arme și tuneluri subterane legate de gruparea Hamas, care controlează teritoriul.

Alwan a spus că bombardamentul ar fi putut provoca o catastrofă la spital.

„Toți copiii bolnavi s-au speriat și au țipat, a prevalat o stare de tensiune între toate mamele și personalul medical din cauza intensității bombardamentului”, a adăugat ea.

„Sticlă de la ferestre cădea și se sparge. Erau niște ferestre care cădeau în paturile copiilor bolnavi la doar câteva clipe după ce fuseseră ridicați. Acest lucru ar fi putut provoca o catastrofă și un număr mare de răni.”

Copii stau în apropierea terenurilor goale bombardate în estul Gazei aseară (Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera)

Ministerul Sănătății din Gaza (MS) a denunțat raidurile aeriene israeliene „care au cauzat daune parțiale spitalului din orașul Gaza și au îngrozit copiii”.

„Nu este prima dată când unitățile sanitare sunt vizate și este inacceptabil”, a spus ministerul într-un comunicat.

„Aceste atacuri nu numai că pun viața pacienților în pericol, dar creează și un sentiment de teamă în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, pacienților și familiilor acestora.”

Ministerul Sănătății a îndemnat comunitatea internațională să ia măsuri împotriva acestor atacuri asupra unităților de sănătate și să ia măsuri pentru a proteja instituțiile medicale și personalul din Fâșia Gaza asediată.

Alwan a spus că starea fiicei sale s-a înrăutățit și febra ei s-a intensificat după bombardament.

„Câțiva copii de aici și-au petrecut noaptea tremurând de frică. Copiii noștri sunt săraci în Gaza, nu se bucură de Ramadan sau Eid, sau de orice altă ocazie. Ei sunt întotdeauna amenințați cu teama și distrugerea care le pot apărea în orice moment.”

„Ca un cutremur”

Majdi Abu Nima și familia sa s-au trezit la 3:00 dimineața (1:00 GMT) pentru suhoor (masa înainte de post în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului) în casa lor din districtul Al Tuffah din orașul Gaza.

Deodată, avioanele de război israeliene atacau terenurile goale de lângă casa lor, provocând distrugeri severe ale casei lor și creând teamă în rândul membrilor familiei.

„A fost ca un cutremur”, a spus Abu Nima, tatăl a șapte copii, pentru Al Jazeera. „Am fost îngroziți. Imediat, m-am grăbit în dormitorul celor trei fiice ale mele pentru a găsi fiica mea de doi ani acoperită cu geamuri sparte.”

Majdi Abu Nima stă în dormitorul fiicelor sale, care a fost afectat în timpul unui bombardament din apropiere aseară (Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera)

„Nu pot să-i uit șocul, frica, bătăile inimii. Toată lumea din casă țipa.

„Până acum, nu înțeleg de ce au bombardat zona noastră. Cum ar putea fi bombardat un teren gol fără nicio justificare? Nu există luptători de rezistență sau vreun site militar aici – este doar un teren gol între clădiri rezidențiale.”

Bărbatul de 44 de ani i-a explicat lui Al Jazeera dificultățile cu care s-a confruntat când a încercat să cumpere casa.

„M-am mutat în această casă în urmă cu mai puțin de un an și ratele încă se adună. În urmă cu doar două zile, am adus un set de canapele pentru a ne pregăti de Eid. Dar acum, nu mai există nicio bucurie pentru Eid sau vreo sărbătoare.”

Majdi și fiul său își verifică mobila care a fost afectată de bombardamentul de aseară (Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera)

„Și-a pierdut mașina”

Mohannad Abu Nima, fiul cel mare al familiei, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru Al Jazeera că, când a auzit primul atac, s-a grăbit să-și verifice mașina.

„De îndată ce am ajuns la scări, au venit a doua, a treia, a patra și a cincea grevă. Au zguduit locul. Era plin de praf.

„Îmi auzeam părinții plângând și strigându-mi numele, crezând că am murit în bombardament, până când mi-au auzit vocea care îi asigură că sunt bine.”

Deși nimeni din familie nu a fost rănit, Mohannad s-a simțit trist din cauza pierderii mașinii pe care o cumpărase în urmă cu șase luni.

Mohannad Abu Nima verifică ce a mai rămas din mașina sa (Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera)

„Mi-am pus toate economiile în el după ce am lucrat zi și noapte pentru a-l cumpăra. A fost singura mea sursă de venit”, a adăugat Mohannad în timp ce stătea lângă mașina lui distrusă.

„Condițiile din Fâșia Gaza sunt insuportabil de dificile. A venit bombardamentul și a distrus tot ce ne mai rămânea. Viața aici a devenit cu adevărat un iad.”

Joi seara, Fâșia Gaza a asistat la o noapte lungă de escaladare, în timpul căreia avioanele de luptă israeliene au efectuat raiduri aeriene asupra mai multor locuri – inclusiv terenuri agricole și terenuri goale – iar grupurile armate palestiniene au lansat rachete în Israel.

Cea mai recentă rundă de escaladare din Gaza a început când poliția israeliană a atacat credincioșii de la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, marți, ceea ce a dus la o condamnare pe scară largă din partea comunităților arabe și internaționale.

Locuitorii verifică consecințele distrugerii bombardamentului israelian de aseară

Sursa – www.aljazeera.com