Economiile gospodăriilor din ţările dezvoltate ar putea impulsiona economia mondială

54

Pentru economia mondială, în anul viitor, se presupune că ar putea creşte cu o jumătate de punct procentual, dacă gospodăriile vor cheltui cel puţin o parte din sumele importante pe care le-au economisit în perioada pandemiei de coronavirus, a estimat miercuri grupul francez de reflexie OFCE, transmite Reuters.

În condiţiile în care o serie de afaceri precum restaurante, cinematografe şi hoteluri sunt în continuare închise în multe ţări, gospodăriile din ţările dezvoltate au pus deoparte economii mai mari decât în mod normal. Una din principalele dileme ale economiştilor şi decidenţilor este dacă gospodăriile vor începe să cheltuie sumele economisite sau vor prefera să le păstreze în perspectiva unor dificultăţi financiare viitoare.

În acest sens, centrul francez de reflexie Observatoire français des conjonctures économiques (OFCE) a abordat acest subiect pentru a elabora două scenarii pentru marile economii ale lumii: unul din care gospodăriile vor cheltui în 2022 o cincime din sumele economisite pe care le-au acumulat în 2020 şi 20221 şi un scenariu în care nu vor face acest lucru.

Din punct de vedere economic, în conformitate cu primul scenariu, ritmul de creştere al economiei mondiale va fi de 4,5% anul viitor iar în conformitate cu cel de al doilea va fi de 4%, susţine OFCE într-un raport cu privire la noile sale prognoze privind economia mondială.

În contextul mondial, în rândul principalelor economii, SUA ar urma să înregistreze anul viitor o creştere de 5,9% în conformitate cu primul scenariu şi una de 3,7% fără impulsul dat de cheltuirea sumelor economisite. De asemenea, Germania, cea mai mare economie a Europei, ar urma să înregistreze un avans de 5,5% anul viitor în primul scenariu şi unul de 4,1% în cel de al doilea scenariu, iar creşterea economică a Franţei ar urma să fie de 6% respectiv 4,3%. Folosirea sumelor economisite ar da economiei britanice un impuls de 5% anul viitor iar în cel de al doilea scenariu creşterea ar fi de ordinul a 3,2% în timp ce pentru Italia estimările de creştere sunt de 5,5%, respectiv 3,9%.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner