Erbaşu: Există riscul ca preţul apartamentelor să crească

312

Cristian Erbaşu preşsdintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii a declarat că, există riscul ca preţul apartamentelor să crească în perioada următoare, ca urmare a cererii mari din piaţă, dar şi a faptului că materialele de construcţii s-au scumpit foarte mult şi vor continua acest trend, precizează acesta, într-o conferinţă de presă.

„Există acest risc, să se mărească preţurile apartamentelor. Bani pe piaţă sunt, într-o piaţă galopant inflaţionistă. Evident că unii vor dori să investească în locuinţe decât să-şi ţină banii pe o dobândă 0 sau 1%. Până la urmă, piaţa va fi cea care va regla preţurile”, a spus Erbaşu.

În opinia sa Erbaşu spune că în contextul în care materialele de construcţii s-au scumpit foarte mult, este greu de crezut că dezvoltatorii imobiliari vor reduce toate aceste costuri suplimentare din profitul lor.

„Preţul materialelor de construcţii a simţit o creştere escaladată în ultimele trei-patru luni. (…) Costul construirii acestor apartamente creşte şi va creşte în continuare. Vă dau nişte parametri la nivel european, ca să vă daţi seama unde o să ajungem. În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat (mp), fără TVA. Acum deja s-a depăşit în România 600 de euro pe mp”, a continuat reprezentantul constructorilor.

În conformitatea acestuia,  în Europa, mai exact în Polonia nu există cost mai mic de 1.000 euro pe mp, iar în Belgia s-a depăşit 2.000 de euro pe mp construit.

„În condiţiile în care materialele sunt cam aceleaşi, cam cu aceleaşi preţuri, forţa de muncă tinde şi ea să se apropie de preţurile din Vest – să zicem că nu mai e de cinci-şase ori mai mică, e la jumătate faţă de Vest – vă daţi seama că în direcţia aia se duc costurile”, a mai spus omul de afaceri.

În contextul imobiliar general, totuşi, preţurile de vânzare a apartamentelor diferă şi în funcţie de zonă, de cerere şi ofertă.

„Este adevărat că profiturile investitorilor vor scădea, e normal. Nu vor mai fi de 50%, ci undeva la 20, poate şi mai jos, vor deveni nişte profituri rezonabile, dar nu pentru că se vor ieftini apartamentele, ci pentru că se vor mări costurile”, a conchis Erbaşu.

Sursa: Agerpres
Citește și
1 Comentariu
  1. Bzr spune

    Le-ați făcut din pix! dacă anul cele care erau la 43-45 le-ați adus la 55-58,cele care erau în jur de 50 (de mii de euro) le-ați dus la peste 65, adică la limita împrumutului la bancă! și ca să vă rămână cei 60 la sută din investiție în mână!nu vă mai satură D-zeu! așa ajutați familiile tinere!??voi deja le îngropați de tinere!!!huooo!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata