Erdogan anunţă o posibilă „operaţiune terestră” în Siria.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, a transmis, luni o eventuală lansare a unei „operaţiuni terestre” în Siria. Gestul vine la o zi după o serie de raiduri aeriene asupra unor poziţii kurde în Siria şi în Irak şi după mai multe tiruri de rachetă din Siria în Turcia, ambele acţiuni fiind soldate cu morţi.

Astfel că, Erdogan anunţă o posibilă „operaţiune terestră” în Siria.

„Nu se pune problema ca această operaţiune să fie limitată doar la operaţiune aeriană”, a precizat preşedintele turc în faţa unor jurnalişti care-l însoţeau la întoarecea din Qatar, unde a asistat la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale. Duminică, mai multe raiduri aeriene în Siria s-au soldat cu 30 de morţi, acţiune declanşată ca răspuns la atentatul în care au fost ucise şase persoane, pe 13 noiembrie, la Istanbul, atribuit de către Ankara teroriştilor kurzi.

„Unităţile competente, Ministerul nostru al Apărării şi Statul nostru Major vor decidee împreună puterea care trebuie să fie angajată de către forţele noastre terestre”, informează Erdogan.

„Noi am avertizat deja că îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru”, a promis preşedintele Turciei. În schimb, duminică seara şi luni dimineaţa, tiruri de rachetă din Siria au atins frontiera şi teritoriul turce şi s-au soldat în total cu trei morţi şi aproape 15 răniţi, transmite Reuters.

Operaţiunea „Gheara Sabiei” („Sword Claw”), lansată împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor Apărării Poporului (YPG), a fost efectuată cu 70 de avioane şi drone, a mai spus preşedintele turc.

„Ei au intrat 140 de kilometri în nordul Irakului şi 20 de kilometri în nordul Siriei”, a  precizat Erdogan, care dă asigurări că nu a purtat nici o discuţie cu preşedintele american Joe Biden sau cu omologul său rus Vladimir Putin despre Operaţiunea „Gheara Sabiei”.

SUA spun că Unităţile Apărării Poporului, în nord-estul Siriei, împotriva jihadiştilor din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), iar Rusia susţine miliţii pro-Assad în aceeaşi regiune.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata