Este interzisă comercializarea de produse, bunuri care nu îndeplinesc condiţiile legii şi a căror provenienţă nu este dovedită

0 3

Marţi, Camera Deputaţilor a decis abrogarea Legii nr. 12/1990, care instituia obligaţia operatorilor economici de a declara la organele fiscale adaosurile comerciale şi adaosurile de comision, stabilind şi interzicerea comercializării de produse, bunuri care nu îndeplinesc condiţiile stabilite de lege şi a căror provenienţă nu este dovedită.

În acest fel deputaţii au adoptat în acest sens proiectul de lege privind abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.

Actualul proiect prevede introducerea unui nou text, care interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile stabilite de lege sau de bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, încălcarea acestor prevederi fiind sancţionată cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei.

„Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii, după caz, care nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin lege sau de bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege”, se arată în textul adoptat.

„România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte uşurinţa de a derula o afacere, în general, statul preferând să îngroape antreprenorii în hârtii, să le dea tot felul de obligaţii şi, evident, să-i amendeze dacă nu le îndeplinesc. Multe dintre aceste obligaţii sunt imposibil de îndeplinit în acelaşi timp, orice control te poate găsi cu ceva şi tocmai aceasta este problema. Noi avem instituţional, ca stat, optica potrivit căreia orice antreprenor este un potenţial infractor şi trebuie tratat ca atare şi asta trebuie să se schimbe. Antreprenorii trebuie să-şi petreacă mai puţin timp cu birocraţia şi să aibă mai mult timp pentru afacerile lor”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata