Este puțin probabil ca bombele americane să ajungă la site-ul nuclear subteran din Iran

De Jurnalul Național Construcţii Externe 225 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
Lângă un vârf al Munților Zagros din centrul Iranului, muncitorii construiesc o instalație nucleară atât de adânc în pământ încât este probabil dincolo de raza de acțiune a unei arme de ultimă oră din Statele Unite, concepută să distrugă astfel de locuri, potrivit experților și imaginilor satelitare analizate. de agenția de presă Associated Press.

Fotografiile și videoclipurile de la Planet Labs PBC arată că Iranul a săpat tuneluri în muntele din apropierea site-ului nuclear Natanz, care a fost supus unor atacuri de sabotaj repetate pe fondul conflictului dintre Teheran și Occident din cauza programului său atomic.

Întrucât țara produce acum uraniu aproape de niveluri de calitate pentru arme după prăbușirea acordului său nuclear cu puterile mondiale, instalația complică eforturile Occidentului de a opri Teheranul să dezvolte potențial o bombă atomică, pe care Iranul neagă că o caută.

Raportul de luni vine pe fondul unei creșteri a tensiunilor Iran-SUA și a diplomației blocate între cele două țări.

Finalizarea unei astfel de instalații „ar fi un scenariu de coșmar care riscă să declanșeze o nouă spirală escalativă”, a avertizat Kelsey Davenport, directorul politicii de neproliferare la Asociația pentru Controlul Armelor din Washington.

„Având în vedere cât de aproape este Iranul de o bombă, are foarte puțin spațiu pentru a-și crește programul fără a depăși liniile roșii ale SUA și Israelului. Deci, în acest moment, orice escaladare suplimentară crește riscul de conflict”, a declarat Davenport pentru AP.

Luna aceasta s-au marcat cinci ani de când fostul președinte Donald Trump s-a retras unilateral dintr-un acord nuclear multilateral în care Iranul a redus programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale împotriva economiei sale.

Administrația președintelui american Joe Biden a continuat să impună și să aplice un regim strict de sancțiuni împotriva Iranului și a industriilor sale petroliere și petrochimice. Între timp, Teheranul și-a avansat programul nuclear.

Biden, care era vicepreședinte al lui Barack Obama când a fost semnat acordul din 2015, a promis că va reînvia pactul, dar numeroase runde de discuții indirecte din ultimii doi ani nu au reușit să-l restabilească.

De la încetarea acordului nuclear, Iranul a spus că îmbogățește uraniul cu până la 60 la sută – în creștere față de limita de 3,67 la sută pe care a observat-o în cadrul acordului. De asemenea, inspectorii au descoperit recent că țara a produs particule de uraniu cu o puritate de 83,7 la sută, la doar un pas scurt de la atingerea pragului de 90 la sută al uraniului pentru arme.

În februarie, inspectorii internaționali au estimat că stocul Iranului era de peste 10 ori mai mare decât în ​​cadrul acordului din epoca Obama, cu suficient uraniu îmbogățit pentru a permite Teheranului să producă „mai multe” bombe nucleare, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ( AIEA).

SUA și Israelul – despre care se crede că au propriul arsenal nuclear ascuns – au spus că nu vor permite Iranului să construiască o armă nucleară. „Credem că diplomația este cea mai bună modalitate de a atinge acest obiectiv, dar președintele a fost, de asemenea, clar că nu am eliminat nicio opțiune de pe masă”, a declarat Casa Albă într-o declarație pentru AP.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite, ca răspuns la întrebările AP cu privire la construcție, a spus că „activitățile nucleare pașnice ale Iranului sunt transparente și sunt sub garanțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”.

Iranul spune că noua construcție va înlocui un centru de producție de centrifuge supraterane de la Natanz, lovit de o explozie și un incendiu în iulie 2020. Teheranul a etichetat atacul la acel moment drept „terorism nuclear” și a dat vina pe seama Israelului.

Teheranul nu a recunoscut niciun alt plan pentru instalație, deși ar trebui să declare situl la AIEA dacă autoritățile ar plănui să introducă uraniu în el. AIEA cu sediul la Viena nu a răspuns la întrebările despre noua instalație subterană.

Noul proiect este construit lângă Natanz, la aproximativ 225 km (140 mile) sud de Teheran. Natanz a fost un punct de interes internațional de când existența sa a devenit cunoscută în urmă cu două decenii.

Protejat de baterii antiaeriene, garduri și Garda Revoluționară paramilitară a Iranului, instalația se întinde pe 2,7 km pătrați (1 milă pătrată) în platoul central arid al țării.

Fotografii din satelit făcute în aprilie de Planet Labs PBC și analizate de AP arată Iranul îngrozind în Kuh-e Kolang Gaz La, sau „Muntele Târnăcopului”, care se află chiar dincolo de gardul sudic al lui Natanz.

Un set diferit de imagini analizate de Centrul James Martin pentru Studii privind Nonproliferarea dezvăluie că patru intrări au fost săpate în versantul muntelui, două la est și alte două la vest. Fiecare are 6 m (20 ft) lățime și 8 m (26 ft) înălțime.

Amploarea lucrării poate fi măsurată în movile mari de pământ, două la vest și una la est. Pe baza dimensiunii grămezilor de pradă și a altor date satelitare, experții de la centru au declarat pentru AP că Iranul va construi probabil o instalație la o adâncime cuprinsă între 80 m (260 ft) și 100 m (328 ft). Analiza centrului, pe care a furnizat-o exclusiv AP, este prima care a estimat adâncimea sistemului de tunel pe baza imaginilor din satelit.

„Așadar, adâncimea unității este o îngrijorare pentru că ne-ar fi mult mai greu. Ar fi mult mai greu de distrus folosind arme convenționale, cum ar fi… o bombă tipică pentru distrugerea buncărelor”, a spus Steven De La Fuente, asociat de cercetare la centru care a condus analiza lucrărilor tunelului.

Noua instalație de la Natanz va fi probabil și mai adâncă în subteran decât instalația Fordow din Iran, un alt loc de îmbogățire care a fost expus în 2009 de SUA și alții. Acea unitate a stârnit temeri în Occident că Iranul își întărește programul de atacuri aeriene

Astfel de facilități subterane au determinat SUA să creeze bomba GBU-57, care poate traversa cel puțin 60 m (200 ft) de pământ înainte de a detona, potrivit armatei americane.

Oficialii americani au discutat despre utilizarea a două astfel de bombe succesive pentru a se asigura că un loc este distrus, potrivit AP. Nu este clar că un astfel de pumn de unu-doi ar deteriora o instalație la fel de adâncă precum cea de la Natanz.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,