#europarlamentare2019/Iurie Leancă: Elita politică de la Bucureşti are obligaţia de a angaja Republica Moldova pe aceeaşi traiectorie ca şi România

0

Fostul premier al Republicii Moldova Iurie Leancă, aflat pe lista de candidaţi ai Partidului Pro România la alegerile europarlamentare din 26 mai, consideră că România trebuie să susţină Republica Moldova să acceadă în Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică.

El a declarat, vineri, într-o conferinţă susţinută la Botoşani, că politicienii de la Bucureşti au obligaţia de a angaja Republica Moldova "pe aceeaşi traiectorie pe care s-a mişcat şi România".

"Convingerea mea este că elita politică din România, guvernarea de la Bucureşti a avut şi are mereu o datorie, o datorie să angajeze Republica Moldova exact pe aceeaşi traiectorie pe care s-a mişcat România, pe aceea de aderare la UE, la NATO şi de a duce şi Republica Moldova în acelaşi spaţiu şi, bineînţeles, că acest lucru se poate întâmpla doar cu România şi prin România. (…) Dragostea nu e suficientă. Contează mai mult dovezile dragostei. Aceste dovezi au fost arătate în mod special în 2013, 2014, 2015, atunci când domnul Ponta a fost prim-ministru la Bucureşti şi respectiv eu eram prim-ministru la Chişinău . Atunci a început o relaţie de aur între Chişinău şi Bucureşti", a afirmat Leancă.

El a precizat că menţinerea Republicii Moldova în afara graniţelor actuale ale României va genera "va genera probleme, ameninţări şi provocări" şi pentru românii din dreapta Prutului.

"Convingerea mea este şi a fost dintotdeauna, şi când am fost ministru de Externe, şi când am fost prim-ministru şi acum sunt vice-prim-ministru pentru integrare europeană, că atâta timp cât Republica Moldova va fi în afara graniţelor actuale ale României, atâta timp cât Republica Moldova se va afla într-o zonă de incertitudine, într-o zonă tampon, dacă vreţi, atâta timp cât ne vom afla în zonă de lipsă de siguranţă şi securitate, nici România nu va fi o ţară funcţională, nu va putea vorbi despre un neam…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close