Europarlamentarul Herbert Dorfmann (PPE): Tirolul de Sud este cel mai evoluat model de autonomie

Europarlamentarul italian Herbert Dorfmann (PPE) a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că Tirolul de Sud este "cel mai evoluat model de autonomie" din Europa şi că, din anumite puncte de vedere, regiunea are lucruri comune cu zonele locuite majoritar de maghiari din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Herbert Dorfmann, care s-a aflat în judeţul Covasna la invitaţia europarlamentarilor UDMR Sogor Csaba şi Winkler Gyula, a menţionat, printre altele, că 90% din taxele colectate în regiunea autonomă rămân la dispoziţia acesteia şi doar 10% sunt direcţionate către statul italian, în schimb, toate cheltuielile legate de şcoli, spitale şi sistemul social sunt suportate din bugetul regional.

"Statul plăteşte doar sistemul de securitate, poliţia şi politica externă, restul sunt suportate de regiune din propriile noastre taxe", a declarat Herbert Dorfmann, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a adăugat că Tirolul de Sud este o regiune bogată, care se bazează foarte mult pe turism şi agricultură.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, care este şi liderul UDMR Covasna, a declarat că "Tirolul de Sud este un model pentru ţinutul secuiesc", adică pentru cele trei judeţe cu populaţie majoritar maghiară, adăugând că acest model de autonomie a asigurat "pace interetnică" între germani şi italieni şi dezvoltare economică şi a opinat că acesta ar trebui implementat şi în România.

"Asta ne dorim şi noi – să trăim mai bine şi pace interetnică în regiune", a afirmat Tamas Sandor.

Împărtăşind punctul de vedere al colegului său de partid, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus că "autonomie înseamnă a avea o convieţuire sănătoasă, pace şi o economie prolifică". El a apreciat că modelul Tirolului de Sud este grăitor pentru ceea ce doresc maghiarii din Transilvania, şi anume, să trăiască într-o regiune autonomă în interiorul graniţelor ţării, şi nu să "se…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata