Exerciţiu de atac informatic in pandemie la sediul Poliţiei Române

In cazul unui atac informatic asupra unei entităţi publice implicate în gestionarea situaţiilor impuse de pandemia de coronavirus, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice au derulat un exerciţiu de testare a capacităţii de reacţie.

Acţiunea a avut loc marţi, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi al Ministerului Justiţiei.

Exerciţiul a constat în simularea unui atac informatic asupra unei entităţi publice implicate în gestionarea situaţiilor impuse de pandemia de coronavirus, fiind compromisă o parte din reţeaua informatică, fapt ce a dus la afectarea gravă a capacităţii de reacţie şi a activităţii desfăşurate de respectiva instituţie, potrivit unui comunicat al IGPR.

Specialiştii Poliţiei Române au urmărit identificarea modurilor de operare folosite de atacatori, pe timpul exerciţiului, au utilizat diverse metode de investigare a incidentului şi metode tehnice de colectare a datele informatice, necesare deschiderii unei investigaţii penale.

De asemenea, au identificat responsabili care pot sprijini desfăşurarea investigaţiilor şi au utilizat metodele şi canalele de cooperare internaţională între structurile de aplicare a legii, în vederea obţinerii de date şi informaţii relevante anchetei.

Astfel, exerciţiul se înscrie în cadrul programului ICHIP (International Computer Hacking and Intellectual Property), iniţiat de autorităţile din SUA, prin Departamentul de Justiţie, în contextul bunei cooperări dintre structurile de aplicare a legii din România şi SUA, având ca scop îmbunătăţirea capabilităţilor Poliţiei Române de a gestiona astfel de incidente.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata