Familiile liderilor tunisieni închiși se adresează tribunalului din Africa

De Jurnalul Național Actuale Externe 183 citiri
6 min citire
Rudele personalităților din opoziția tunisiană întemnițate, care au fost întemnițate într-o represiune lansată de președintele Kais Saied, s-au adresat curții pentru drepturile omului din Africa, ca parte a unei campanii globale pentru eliberarea lor imediată.

Peste 20 de dizidenți, activiști, jurnaliști și persoane din opoziție au fost arestați din februarie, stârnind condamnări din partea comunității internaționale și a grupurilor de drepturi.

Saied a dizolvat parlamentul în iulie 2021, ca parte a unei strângeri de putere care i-a permis să conducă prin decret. De atunci, el a rescris o nouă constituție, a preluat controlul asupra justiției și a diluat comisia electorală pentru a-și acorda control aproape nelimitat – pași care vor duce la demontarea câștigurilor democratice ale revoluției din 2011.

Printre cei întemnițați se numără Rached Ghannouchi, un critic strident al lui Saied și șeful în vârstă de 81 de ani al celui mai mare partid politic din țară – Ennahdha, un partid autoproclamat „democrat musulman”.

Potrivit fiicei lui Ghannouchi, Yusra, cazul a fost înaintat de familii la Curtea Africană pentru Drepturile Omului și Poporului din Arusha, Tanzania, în speranța de a-și căuta libertatea.

„Suntem aici pentru a căuta dreptate pentru părinții noștri și pentru toți cei care se luptă să restabilească democrația în Tunisia”, a spus ea într-un comunicat de presă miercuri.

„Sperăm că instanța africană va clarifica că călcarea sistematică de către Kais Saied a drepturilor și libertăților tunisienilor nu poate continua cu impunitate și că el și complicii săi se vor confrunta în curând cu consecințele încălcărilor lor”.

Ghannouchi a fost condamnat la un an de închisoare pentru acuzații de „terorism” pe 15 mai, la câteva săptămâni după arestarea sa. Yusra, fiica sa, a spus că tatăl ei a fost condamnat pentru acuzații „motivate politic și fabricate” și ca parte a unei cereri a lui Saied de „eliminare a opoziției”.

Alții închiși au fost acuzați de diverse infracțiuni, unele legate de securitate, dar militanții și experții au spus că acuzațiile sunt adesea falsificate și că Saied pur și simplu își urmărește criticii cu abandon.

Președintele a susținut că cei închiși în represiune erau „teroriști” implicați într-o „conspirație împotriva securității statului”.

Oponenții au numit acțiunile sale o „lovitură de stat” și o revenire la guvernare autocratică în singura democrație care a apărut în urma revoltelor de primăvară arabă din regiune în urmă cu mai bine de un deceniu.

„Fără justiție în sistem”

Tunisia este una dintre cele șase țări africane care s-au înscris pe deplin în instanța de la Arusha.

Rodney Dixon, avocatul britanic al unora dintre familiile opoziției tunisiene, a spus că doresc ca instanța de la Arusha să constate că acțiunile Tunisiei încalcă Carta drepturilor omului a Africii și să emită un ordin provizoriu pentru eliberarea deținuților.

„Încearcă să-și lupte cazurile în Tunisia, dar obstacolul este că fiecare ușă a fost închisă”, a spus el, adăugând că cazul de la Arusha a fost în numele a șase dintre cei arestați.

„Nu există justiție prin sistemul de acolo… de aceea trebuie să vină la tribunalul african pentru a cere intervenția acesteia”.

El a spus că cei din spatele gratiilor nu au acces regulat la avocați și au dificultăți să obțină îngrijire medicală adecvată.

„În cazul unora dintre deținuți, a existat un tratament foarte prost, în cazul unuia, o acuzație de tortură va fi ridicată și la tribunalul din Africa”.

Dixon a spus că se așteaptă ca instanța să examineze cazul în iunie.

Yusra a spus că este îngrijorată de sănătatea tatălui ei, deoarece acesta suferă de hipertensiune arterială și „nu mai este un bărbat tânăr”.

Ea a spus că rudele cer, de asemenea, ca Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie să impună sancțiuni specifice împotriva lui Saied și a mai multor miniștri ai săi, care sunt „toți implicați în încălcări ale drepturilor omului”.

În martie, familiile personalităților din opoziție întemnițate au depus un recurs legal cerând Regatului Unit să impună sancțiuni oficialilor tunisieni, inclusiv lui Saied, pentru încălcări grave ale drepturilor omului.

Fiica deputatului de opoziție Said Ferjani, împreună cu Yusra, s-au deplasat la Arusha pentru a depune petiția la tribunal.

„Deși am cerut deja sancțiuni specifice în Occident, este potrivit să începem procedurile judiciare pe continentul nostru iubit”, a spus Kaouther Ferjani.

„Cred cu adevărat că solidaritatea în Africa este atât importantă, cât și necesară pentru a sprijini drepturile omului, libertățile și stabilitatea în Tunisia.”

Sursa – www.aljazeera.com