Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice cere să se evite un război comercial privind vaccinurile

169

Nathalie Mill directorul general al Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA) a declarat că Comisia Europeană, statele membre UE şi companiile farmaceutice ar trebui să coboare tonul în actuala dispută privind vaccinurile anti-COVID-19 şi să se concentreze pe un singur obiectiv – acela de a produce rapid vaccin pentru cât mai mulţi oameni posibil, într-un interviu pentru euractiv.com

”Acum nu este momentul pentru naţionalism sau regionalism privind vaccinul sau pentru un război comercial al vaccinurilor. Acum este momentul să ne concentrăm pe rezultate, să permitem dezvoltarea susţinută, producţia, cercetarea şi să ne concentrăm pe oameni”, a spus Moll.

”Nu ar trebui să fie vorba despre politică, ci despre oameni”, a subliniat ea.

În plin proces de vaccinare, în contextul escaladării diferendului cu producătorul suedezo-britanic AstraZeneca, executivul comunitar a lansat vineri o schemă de monitorizare a exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 şi de respingere, în anumite cazuri, a exporturilor de vaccinuri produse în fabricile din Uniunea Europeană.

În opinia EFPIA, această măsură ar putea avea implicaţii catastrofale. ”Orice mecanism care depăşeşte transmiterea informaţiei factuale, atingerea aşteptărilor privind transparenţa legată de unde se află produsele, ar fi considerată o restricţie potenţială în calea exporturilor şi ar submina cu adevărat furnizarea vaccinurilor către restul lumii. Aşadar, şi noi avem o responsabilitate”, a avertizat Moll.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata