Flori sălbatice din România

187

Societatea Română a artiștilor Botanici și Muzeul Național de Artă al României, cu sprijinul BASF România, organizează joi, 11 aprilie 2019, orele 18.00, vernisajul expoziției Flori sălbatice din România.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Național de Artă al României, Sălile Kretzulescu și își propune să aducă în atenția publicului larg arta botanică, un tip de artă la granița dintre estetică și știință.

Albumul floral regal The Transylvania Florilegium, un proiect inițiat de A.S.R. Prințul Charles de Wales, concretizat printr-un album editat în condiții grafice de excepție, în Marea Britanie, care documentează flora sălbatică din Transilvania.
„Există ceva magic în acest peisaj extraordinar – în dealurile lui unduitoare, pădurile, râurile și pășunile, satele lui medievale. Și oamenii lui”, spune A.S.R. Prințul Charles de Wales în prefața albumului.

Albumul este rezultatul unui efort de studiu de aproape 6 ani, care a adus împreună biologi botaniști și un mare număr de artiști botanici din toată lumea. În total, peste 70 de artiști, designeri și meșteșugari au fost implicați în producerea acestui album remarcabil, care poartă semnătura A.S.R. Prințul Charles de Wales, și care reprezintă, în același timp, un document-arhivă, păstrător al bogăției patrimoniului natural românesc, dar și o pledoarie îndreptată înspre protejarea și conservarea acestor comori naturale atât de firave.

Concepută ca un dialog între pictura florală și ilustrația botanică, de tip științific, expoziția prezintă opere ale marilor pictori români, de la impresioniști precum Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, sau Alexandru Sătmări, la Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Theodor Aman, Eustațiu Stoenescu, Samuel Mützner sau de contemporanii Alexandru Ciucurencu și Ion Țuculescu.

Una dintre primele artiste botaniste din România, Angiolina Santocono, a ilustrat câteva mii de reprezentări ale plantelor spontane din flora României, și a cărei operă a pus bazele Muzeului botanic al Grădinii Botanice D. Brândza din București. T În cadrul expoziției se regăsesc și lucrări aparținând inițiatoarei acestui proiect, Irina Neacșu.

Evenimentul se bucură de prezența lui John Akeroyd, botanistul A.S.R. Prințului Charles de Wales și coordonatorul proiectului Transylvania Florilegium, Lady Henrietta Pearson, cofondatoare a editurii Addison Publications, care a imprimat albumul The Transylvania Florilegium, Laura Silburn, artistă ale cărei acuarele sunt incluse în albumul floral, dar și Paulina Anastasiu, directoarea Grădinii Botanice din București.

sursa elle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner