Florina Presadă (USR): Votul electronic este complementar celui tradiţional; vorbim de extinderea unor drepturi

Votul electronic este complementar votului tradiţional, la urnă, pentru cei care doresc să facă acest lucru; el este doar o modalitate de a-ţi exercita dreptul la vot şi nu se poate vorbi de o restrângere a unor drepturi ale cetăţenilor, ci dimpotrivă de a le oferi nişte instrumente alternative pentru a-şi exercita drepturile existente, a declarat joi senatorul USR Florina Presadă, în conferinţa cu titlul "Provocările administrative şi de securitate ale votului electronic".

"Votul electronic, la distanţă, aşa cum l-am gândit noi, oferă posibilitatea de a vota de pe orice dispozitiv electronic – tabletă, mobil, laptop – pentru toţi românii cu drept de vot. În acest caz votul devine posibil pentru anumite categorii de cetăţeni care în acest moment au dificultăţi în a-şi exercita dreptul la vot – mă refer la persoanele cu dizabilităţi locomotorii, la românii plecaţi din ţară, la toţi românii care nu sunt în localitatea de domiciliu, acolo unde ei sunt arondaţi în cadrul diferitelor tipuri de alegeri, pentru a putea vota", a spus Florina Presadă.

Ea a precizat că, într-o primă fază, pentru garantarea siguranţei votului trebuie făcută o certificare prin prezenţa fizică a alegătorului care va primi un token. Apoi, orice cetăţean se poate duce la secţia de votare, dacă presupune că s-a întâmplat ceva cu votul lui online, să îşi exercite acolo dreptul de vot, iar acel ultim vot va fi cel care va conta, iar în acest mod riscul de vot multiplu este mult redus, după cum a explicat senatorul USR.

"Noi am prevăzut în proiect diferite etape în care ne imaginăm testarea acestui sistem electronic de vot. Presupunând că el trece în acest an de Parlament, el tot nu ar putea fi folosit pentru alegerile viitoare. Abia după 2021 acest sistem de vot ar putea fi folosit pentru alegeri în România. Pentru că ne dorim ca el să fie testat, să treacă prin nişte etape de testare, pentru a vedea unde sunt…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata