Fonduri de 500 de milioane de dolari aşteptate pentru un mecanism de acces global la terapii şi vaccinuri, la Forumul Păcii

15

Un mecanism care ar urma să asigure tuturor ţărilor acces echitabil la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19, pe care organizatorii Forumului Păcii din acest an se aşteaptă să obţină peste 500 de milioane de dolari pentru acest mecanism care se află la a treia ediţie, relatează Reuters şi AFP.

Astfel, ediţia a treia a Forumului, care are loc joi şi vineri online şi nu la Paris ca primele două, este consacrată lumii post-COVID-19 şi modalităţilor de ieşire din pandemie şi are loc într-un context în care numărul de contaminări raportate cu noul coronavirus cunoaşte o explozie în lume, iar laboratoarele american Pfizer şi german BioNTech au anunţat rezultate încurajatoare ale unui vaccin.

Din punct de vedered financiar, în cadrul acestui forum, mai multe ţări urmează să anunţe contribuţii financiare pentru aşa-zisul „Accelerator ACT” – lansat la sfârşitul lui aprilie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi fundaţia Bill şi Melinda Gates -, sau pentru mecanismul internaţional „Covax” pentru achiziţia şi distribuirea vaccinurilor care face parte din acesta.

Astfel, Franţa va anunţa 100 de milioane de euro, Spania – 50 de milioane, iar Comisia Europeană – 100 de milioane. La rândul ei, Marea Britanie a anunţat că va dona o liră sterlină la fiecare patru dolari donaţi de ceilalţi participanţi, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Dar şi Fundaţia creatorului Microsoft a indicat că va anunţa la rândul ei noi contribuţii în sumă totală de 70 de milioane de dolari, dintre care 50 de milioane vor merge la Covax şi 20 de milioane la Coaliţia pentru inovaţie în materie de pregătire pentru epidemii (CEPI), un alt grup care are în vedere dezvoltarea de noi vaccinuri şi care ia parte la ACT.

La începutul lui septembrie, OMS a estimat într-un document consacrat ACT bugetul total necesar acestui program la 38 de miliarde de dolari, raportat la cele puţin sub trei miliarde de dolari promise deja de diverşi parteneri, adică nici 7%.

Aşadar, ACT are ca obiectiv furnizarea a două miliarde de doze de vaccin „distribuite echitabil” până la finalul lui 2021, 500 de milioane de teste pentru ţările cu venituri mici sau medii şi 245 de milioane de „tratamente”.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner