Compania Ford va produce un nou vehicul comercial la Craiova, în 2023; versiunea complet electrică, din 2024

274

Din anul 2023, Fabrica Ford din Craiova va începe, producţia unui vehicul comercial uşor, care va avea şi o versiune electrică, începând cu 2024, au anunţat, marţi, reprezentanţii companiei printr-un comunicat de presă.

În contextul auto actual, pentru producţia noului vehicul, care va fi primul vehicul Ford de volum, complet electric, construit în România, Ford va investi la fabrica din Craiova 300 de milioane de dolari.

„Uzina Ford Craiova este recunoscută pentru competitivitate şi flexibilitate în operaţiunile sale de talie mondială. Planul nostru de a construi acest nou vehicul comercial uşor în România reflectă parteneriatele noastre fructuoase şi continue cu furnizorii locali şi comunitatea, precum şi succesul întregii echipe Ford Craiova”, a declarat preşedintele Ford Europa, Stuart Rowley, citat în comunicat.

Din punct de vedere al clasamentului, prin introducerea unei versiuni complet electrice din anul 2024, Craiova va deveni a treia fabrică Ford din Europa unde se produc vehicule complet electrice, a adăugat Stuart Rowley.

„Investiţia din Craiova vine în contextul celorlalte investiţii anunţate deja pentru Centrul de Vehicule Electrificate Ford din Köln (Germania) şi pentru uzina Kocaeli a Ford Otosan din Turcia şi trimite un semnal clar în legătură cu promisiunea noastră de a le oferi clienţilor din Europa vehicule comerciale cu zero emisii. Această nouă investiţie în viitorul fabricii din Craiova demonstrează, încă o dată, speranţa companiei Ford că guvernul din România va asigura toate îmbunătăţirile cheie promise pentru a sprijini un mediu competitiv de producţie în regiune, inclusiv în ceea ce priveşte infrastructura de transport, care este esenţială”, mai spune preşedintele Ford Europa.

La începutul acestui an, compania Ford şi-a luat angajamentul, ca întreaga sa gamă de vehicule comerciale din Europa, să fie pregătită pentru zero emisii, complet electrică sau plug-in hybrid, până în 2024. În acest sens, se preconizează că două treimi din vânzările de vehicule comerciale ale Ford vor fi reprezentate de modelele complet electrice sau plug-in hybrid, până în 2030.

În contextul tehnologic, noul vehicul comercial uşor va fi echipat, cu unele dintre cele mai avansate motoare convenţionale Ford pe benzină, precum şi diesel, produse la uzina de motoare Ford Dagenham din Marea Britanie. Transmisiile vor fi construite la Ford Halewood Transmissions Limited, tot în Marea Britanie.

În conformitatea Ford România, investiţia totală pe care compania a făcut-o la Craiova, incluzând şi cele 300 milioane de dolari, se apropie de 2 miliarde de dolari, de la preluarea fabricii, în 2008.

„În ultimii ani s-au făcut îmbunătăţiri semnificative la fabrica din Craiova; peste 600 de roboţi au fost instalaţi pentru a îmbunătăţi şi eficientiza procesele de ştanţare, vopsire sau asamblare a caroseriilor şi şasiurilor. Aproximativ 6.000 de persoane lucrează pe liniile de asamblare de vehicule şi motoare din Craiova. Primul pas spre un viitor electrificat la fabrica din Craiova a fost făcut în octombrie 2019, odată cu lansarea producţiei modelului Puma mild-hybrid. Anunţul de astăzi marchează o nouă etapă importantă, astfel că Ford este primul producător auto care anunţă producţia unui vehicul complet electric în România. Pe lângă Puma, Ford Craiova construieşte în prezent şi SUV-ul de mici dimensiuni, Ford EcoSport, dar şi mult-premiatul motor EcoBoost de 1.0 litri”, susţin oficialii Ford.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata