Gabriel Leş: Industria noastră de apărare nu este pregătită să răspundă nevoilor Armatei României

0 88

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat vineri, la Bistriţa, că industria de apărare a României nu este pregătită să răspundă nevoilor actuale ale Armatei, motiv pentru care transferul de tehnologie se va face treptat, implicând atât industria de stat, cât şi zona privată.

"Industria noastră de apărare, în acest moment, nu este pregătită să răspundă nevoilor Armatei României la capabilităţile anului 2018, când vorbim să fim compatibili cu toate armatele din structura euro-atlantică. Tocmai de aceea, transferul acesta de tehnologie, de know-how, partea de mentenanţă se va face treptat. Integrarea, de exemplu, a transportorului blindat 8X8 se va face în prima fază doar prin integrarea acestui produs în România, ca ulterior, pe orizontală, să fie implicată cât mai multă industrie locală, fie că vorbim de stat, fie că vorbim de zona privată, astfel încât, în timp, să poţi rezolva partea de mentenanţă în România, pentru că este extrem de scumpă şi nu poţi să faci mentenanţă la tehnica militară în altă parte, şi să începi să produci anumite componente care să deservească lanţul de aprovizionare pe produsul respectiv", a explicat ministrul.

Gabriel Leş a precizat că există discuţii cu Ministerul Economiei privind industria de apărare, pentru "românizarea" anumitor produse de care Armata are nevoie.

"Avem în gând şi am avut discuţii inclusiv în această săptămână cu ministrul Economiei ca să integrăm anumite produse şi să le românizăm, dacă îmi daţi voie aşa, să facem produse româneşti, având în vedere următorul aspect: orice producător de tehnică militară care va veni şi va face un produs în România nu poate să aibă ca management doar Ministerul Apărării Naţionale; va trebui ca acest produs să poată fi vândut pe extern, astfel încât, din punct de vedere economic, el să fie eficient. Vă dau un exemplu: dacă ai nevoie de 50.000 de…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata