Galeria Senso găzduieşte “Retroactiv”, expoziţia personală a artistului Ion Anghel

“Retroactiv” poartă semnătura artistului plastic Ion Anghel și este prima expoziție din acest an pe care o găzduiește Galeria Senso din București. Vernisajul poate fi vizitat începând de miercuri, 12 ianuarie 2022, timp de o lună, pe Calea Victoriei, 12C.

Având-o curator pe Ana Daniela Sultana, expoziția cu titlul „Retroactiv” marchează începutul unei noi serii de proiecte propuse de Ana Ștefania Andronic (BUZU), directorul artistic al Galeriei Senso. Despre acest proiect și despre autor, curatorul Ana Daniela Sultana spune:

Retroactiv – cea de-a doua personală semnată de Ion Anghel din cadrul Galeriei Senso – deschide programul expozițional 2022 al galeriei și reunește cele mai recente lucrări ale artistului, lucrări care, în ciuda noutății lor, fac trimitere, așa cum de altfel semnalează și titlul, la o apetență către trecutul recent. Îmbinând pictură, sculptură, colaj și asamblaj, selecția expozițională indică, pe de o parte, în mod asumat (și recurent, dacă ne gândim la o altă expoziție personală a sa din 2013, de la Muzeul Țăranului Român) un stil profund influențat de Arte Povera, iar pe de altă parte relevă chiar relația pe care Ion Anghel o are cu obiectele pe care le colecționează și pe care le integrează în lucrările sale.

Aceste elemente aparent banale au, fiecare în parte, o poveste proprie, un destin aparte, la care artistul adaugă noi înțelesuri și valențe, prin juxtapuneri surprinzătoare, pline de substanță. Astfel, amprenta demersului auctorial la Ion Anghel nu vine doar din nevoia de inovare, ci și din asumarea specificității pe care practica sa artistică o presupune, fiind situată la confluența mai multor straturi. Spiritul pedagogic se suprapune actului creației, rolul de artist interferează cu cel de curator sau cu cel de colecționar, asemeni modului în care Ion Anghel intervine cu tușe de culoare peste asamblaje sau cu material textil peste colaje,” a declarat curatorul.

Ion Anghel despre “Retroactiv”

Pe de altă parte, artistul Ion Anghel povestește despre această nouă expoziție a sa că: „S-au adunat multe acareturi în preajma mea și a sosit timpul curățeniei. Cu multă sârguință am strâns în jurul meu tot ceea ce credeam că îmi folosește și asemenea unei bătrâne nebune m-am înconjurat de lucruri care mă îngroapă. Desigur că nu îmi blamez trecutul și îi văd rostul însă consider că din când în când o luptă poate avea rol de curățire. Este ca și cum aș scutura pomul plin de roade. Nu toate vor cădea, ci doar cele coapte… sau putrede. Urmează să fac din cele bune un deliciu și din cele stricate un viciu. Așadar, iată cum se prezintă gândurile mele care au prins formă în lucrările mele”, a spus artistul.

Născut și crescut în Capitală, Ion Anghel, în vârstă de 49 de ani este absolvent al Universității Naționale de Artă, clasa profesorului Florin Ciubotaru, promoția 1998. În 2007 a devenit doctor în arte vizuale cu teza: „De la obiect la obiectualism în artele vizuale contemporane”.

Astăzi, artistul vizual este curator și lector universitar la catedra de Pictură a Universității Naționale de Arte din București. De asemenea, deține funcția de Președinte al Comisiei de Onoare, Disciplină și Arbitraj din cadrul UAP (Uniunea Artiștilor Plastici din România). De-a lungul carierei sale, Ion Anghel a fost distins cu numeroase premii, fiind, totodată, și autor al unor importante expoziții care au avut loc la muzee și galerii din întreaga țară.

Așa că, dacă îți dorești să vezi noua personală a lui Ion Anghel, să știi că expoziția din Calea Victoriei, 12C – „Retroactiv” – rămâne deschisă publicului până în data de 12 februarie 2022.

Despre Galeria Senso din București

Galeria Senso este susținută de Fundația Fildas Art prin programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor.

Situată într-o zonă de interes și vizibilitate urbană, pe care le poate spori prin oferta sa culturală, Galeria de arta Senso organizează periodic expoziții însoțite de materiale promoționale – cataloage editate în condiții tehnice deosebite, volume cu caracter monografic, flyere, știri, reportaje și filme de artă care se difuzează pe postul de televiziune online cu același nume. Site-ul www.galeriasenso.ro încorporează platforma unui magazin online și oferă posibilitatea vizionării și achiziționării operelor de artă printr-un singur „click”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata