Grecia recuperează sute de artefacte jefuite

De Jurnalul Național Cultură Externe 120 citiri
3 min citire
Tezaur cu 351 de obiecte repatriate, inclusiv o statuie de bronz a lui Alexandru cel Mare din secolul al II-lea.

Grecia a declarat că a recuperat sute de artefacte neolitice până la bizantine jefuite, inclusiv o statuie de bronz a lui Alexandru cel Mare din secolul al II-lea, de la un comerciant de antichități britanic notoriu, după o bătălie juridică de 17 ani.

Lupta pentru repatrierea tezaurului de 351 de obiecte a început în 2006, cu autoritățile care investighează compania omonimă a lui Robin Symes din țară și din străinătate, a declarat ministrul grec al Culturii, Lina Medoni, într-un comunicat vineri seara.

Recuperarea a survenit la ani după ce poliția italiană și elvețiană a recuperat în 2016 o grămadă de artefacte arheologice furate din Italia și depozitate de Symes, o figură cheie în comerțul ilegal de antichități, cu legături cu atacatorii de morminte italieni.

Artefactele italiene au fost găsite într-o unitate de depozitare din portul liber din Geneva, dar ministerul grec al culturii nu a precizat dacă recuperarea lor a fost legată de transportul italian.

Colecția extinsă repatriată în Grecia include piese notabile, cum ar fi o statuetă din epoca neolitică sculptată în piatră albă, datând din mileniul IV î.Hr.

Alte descoperiri semnificative includ o figurină cicladice timpurie datând între 3200 și 2700 î.e.n., o statuie de marmură deteriorată a unui kore din perioada arhaică din 550-500 î.

Grecia s-a luptat pentru repatrierea artefactelor jefuite din muzee și colecții private din întreaga lume.

Trei fragmente din templul Partenon din Atena, păstrat de Vatican timp de secole, au fost returnate Greciei în martie, în ceea ce Papa Francisc a numit un gest de prietenie.

Fragmentele monumentului sunt împrăștiate în multe muzee renumite.

La începutul acestui an, au apărut, de asemenea, rapoarte conform cărora guvernul grec și Muzeul Britanic sunt în discuții avansate pentru returnarea marmurelor din Partenon.

Sculpturile antice, cunoscute și sub numele de Marmurele Elgin, au fost preluate de la templul Partenon din Atena la începutul secolului al XIX-lea de diplomatul britanic Lord Elgin și de atunci sunt deținute de Muzeul Britanic.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,