Grupuri financiare americane ar contribui la distrugerea mediului în Amazonia

Foto: rfi.ro
0 3

Grupuri financiare americane BlackRock, Citigroup, JPMorgan Chase, Vanguard, Bank of America şi Dimensional Fund Advisors sunt învinovăţite că au contribuit la distrugerea mediului în Amazonia şi la încălcarea drepturilor indigenilor prin investirea unor sume de miliarde de dolari în companii cu comportament îndoielnic, susţine un raport publicat marţi de Amazon Watch, citat de AFP.

Raportul, publicat de ONG împreună cu APIB, Asociaţia Popoarelor Indigene din Brazilia sunt cele care învinovăţesc aceste grupuri.

În contextul indigenilor, aceste grupuri financiare au investit în total peste 18 miliarde de dolari (15,2 miliarde de euro) în ultimii trei ani în companii miniere, energetice sau agroindustriale implicate „într-o serie de abuzuri” în cea mai mare pădure tropicală din lume, susţine acelaşi raport.

„Grupuri financiare de primă mărime (…) folosesc banii clienţilor lor pentru a încuraja un comportament iresponsabil al companiilor implicate în încălcarea drepturilor indigenilor şi în distrugerea pădurii amazoniene”, a declarat directorul de programe de la Amazon Watch, Christian Poirier.

„Această complicitate financiară la distrugerea (Amazoniei) contrazice promisiunile privind drepturile omului făcute de unele dintre aceste companii, le expune investitorii la riscuri semnificative şi contribuie în mod semnificativ la creşterea crizelor globale în materie de biodiversitate şi climă”, a continuat el.

Prin parteneriate dintre firme americane şi braziliene, autorii raportului au studiat investiţiile acestor firme în nouă companii braziliene şi multinaţionale, printre care grupurile miniere Vale şi Anglo American, companiile agroindustriale Cargill şi JBS şi compania energetică Eletronorte.

Aceste grupuri acaparează terenuri în mod ilegal şi recurg la violenţe împotriva indigenilor, la defrişări şi la utilizarea de pesticide periculoase, acuză Amazon Watch şi Apib.

De altfel şi JBS, cel mai mare producător mondial de carne, este alimentat de ferme situate în rezervaţiile populaţiilor Uru-Eu-Wau-Wau şi Kayabi, din Amazonia braziliană, precizează sursa citată.

La rândul său, grupul minier Vale este acuzat că a contaminat apa şi nu şi-a respectat angajamentele vizând compensarea impactului activităţilor sale pe teritoriul indigenilor.

Datorită acestor conflicte, s-a ajuns la o intensificare a actelor de violenţă comise împotriva populaţiilor indigene din Amazonia, care au inclus anul trecut o creştere cu 135% a încălcării terenurilor şi uciderea a şapte şefi de trib.

În contextul lor, majoritatea companiilor vizate au negat orice nereguli în Amazonia. Vale, Anglo American, Cargill şi JBS au indicat că au prezentat materiale care contrazic raportul, iar grupurile financiare care investesc în aceste companii au respins, la rândul lor, orice nereguli.

„Defrişările şi drepturile indigenilor sunt chestiuni cruciale (…) Când companiile sunt prost administrate sau progresele sunt insuficiente, noi (ca investitori) votăm împotriva conducerii lor”, a declarat un purtător de cuvânt al firmei de administrare a activelor BlackRock.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata