Guvernul a aprobat Acordul pentru dezvoltarea domeniului construcţiilor

0 107

Acordul între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii, care are scopul să susţină dezvoltarea sectorului construcţiilor în România, a fost aprobat, joi, prin memorandum, în şedinţa solemnă a Guvernului, desfăşurată la Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, acordul a fost semnat la sfârşitul şedinţei de premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, Valentin Petrescu.

"Guvernul are în vedere măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu, ţinând seama de faptul că sectorul construcţiilor este prioritar pentru realizarea obiectivelor prevăzute în programul de guvernare şi că această activitate este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private. Sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forţa de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 euro", se arată în comunicat.

Totodată, potrivit aceleiaşi surse, va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu.

De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.

În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecţiona legislaţia privind achiziţiile publice.

"O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x