ICC emite mandat de arestare pentru Vladimir Putin asupra Ucrainei

Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război din cauza invaziei Ucrainei.

Putin și Maria Lvova-Belova, comisarul Rusiei pentru drepturile copilului, sunt căutați de CPI pentru deportarea și transportul ilegal de copii ucraineni în Rusia.

Mandatele de arestare marchează primele acuzații internaționale aduse de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Acesta este un moment important în procesul de justiție”, a declarat președintele CPI, judecătorul Piotr Hofmański.

Hofmański a remarcat că, conform procedurilor, procurorul-șef al curții și-a prezentat cazul împotriva perechii unui complet de judecători preliminari, care a concluzionat că există „acuzații credibile” împotriva lor.

CPI nu recunoaște imunitatea diplomatică liderilor acuzați de crime de război, crime împotriva umanității sau genocid.

Rusia nu este parte la Statutul de la Roma, tratatul care a dat naștere CPI și nu este probabil să-i predea pe Putin sau Lvova-Belova pentru urmărire penală.

Dar acuzațiile, care nu expiră, vor face perechea paria internațională.

Cele 123 de țări care au ratificat Statutul de la Roma sunt îndemnate să aresteze orice suspect pe teritoriul lor.

„ICC își face partea de muncă. În calitate de instanță judecătorească, judecătorii au emis mandate de arestare. Execuția lor depinde de cooperarea internațională”, a spus Hofmański.

Sursa – www.buzzfeednews.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata