Imprimanta 3D vending-machine, concepută să “printeze” prăjituri şi sandwich-uri

Foto: dahnapp.com
0

O tehnologie inovatoare care poate revoluţiona industria alimentară, se va realiza in România, prin care pot fi create în format 3D prăjituri şi sandwich-uri personalizate în mai puţin de două minute.

“Conceptul nostru a avut în vedere, încă de la început, siguranţa consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazează pe tehnologie inovatoare hardware/software şi este prevăzută cu bariere UV şi cameră de frig, asigurând un mediu sigur alimentelor. Totodată, consumatorii vor putea să activeze Reebo direct de pe telefonul mobil, prin aplicaţie sau QR code, vor putea alege numărul de calorii dorit şi ingredientele, obţinând un produs finit, livrat în ambalaj biodegradabil. Astfel, Reebo poate fi plasată oriunde, de la clădiri de birouri, spitale/clinici sau instituţii de învăţământ până la zone cu trafic pietonal intens. Oamenii au nevoie de soluţii care să permită acces facil la alimente sănătoase, sigure şi la produse personalizate în funcţie de nevoile nutriţionale. Tehnologia 3D poate revoluţiona industria alimentară a secolului nostru. A reuşit să o facă în industria auto, aeronautică, medicală şi chiar vestimentară, şi este doar la început”, susţine Mădălina Ilie, fondator Manna Foods Solutions.

Reebo, imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri şi sandwich-uri “ready-to-eat”, personalizate şi controlate caloric de consumator, în mai puţin de două minute, spune un reprezentent al companiei  intr-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES.

În prezent imprimanta se află  în etapa de atragere de finanţare pentru prototipul industrial, iar reprezentanţii startup-ului românesc precizează că dezvoltă prototipul experimental, fiind, totodată, etapa care pregăteşte producţia în serie şi lansarea soluţiei pe piaţa din România, dar şi din Europa.

Astfel, concepută să funcţioneze în sistem vending-machine, imprimanta alimentară 3D,  apare în contextul în care devine tot mai important felul în care va arăta alimentaţia viitorului într-o lume dominată de o dezvoltare tehnologică extrem de rapidă, de creşterea accelerată a populaţiei şi schimbări globale dinamice.

Prototipul Reebo este prevăzut cu multiple capete de depunere a materialului alimentar – peste 10 comparativ cu 2-3 cât au imprimantele alimentare 3D existente pe piaţă. Rezultă astfel un produs alimentar de tip sandwich sau prăjitură gata de consum, fără a fi nevoie de gătire.

Consumabilele imprimantei sunt stocate în cartuşe alimentare, interschimbabile automat, etanşe, reîncărcabile, cu o capacitate de până la 8 kg per cartuş, iar din punct de vedere igienico-sanitar, Reebo se aliniază celor mai înalte standarde, anunţă compania.

Pentru producţia în serie a imprimantei Reebo este nevoie de o investiţie care implică o sumă ce poate depăşi 25 milioane de euro şi presupune înfiinţarea unei linii de producţie, în mare parte robotizată, care să poată susţine fabricarea imprimantei şi a consumabilelor aferente.

Astfel, compania Manna Foods Solutions estimează o valoare de piaţă a imprimantei cuprinsă între 4.000 şi 5.000 euro/unitate, în funcţie de numărul cartuşelor alimentare şi a facilităţilor de utilizare.

Din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest şi EFSE DF, Reebo este unul dintre cele opt proiecte care se va încheia în iulie, odată cu prezentarea proiectelor în faţa publicului, a juriului, a investitorilor şi specialiştilor din domeniu.

Aşadar, Manna Foods Solutions este un start-up în domeniul foodtech, al cărui obiectiv este să dezvolte inovaţii alimentare ce pot fi aplicate internaţional, în contextul creşterii continue a populaţiei lumii şi a schimbărilor dinamice globale. Recent, compania a obţinut locul 2 pe România la EIT Innovation Prize 2020.

Iar Food & Agri Tech Challenge este o iniţiativă Impact Hub Bucharest şi EFSE DF de susţinere a antreprenorilor care îşi doresc să aducă schimbări în industria alimentară şi în agricultură, prin tehnologii inovatoare. Cu o componentă de bootcamp şi una de pre-accelerator de şase luni, Food & Agri Tech Challenge a ajutat opt startup-uri să înţeleagă mai bine oportunităţile oferite de cele două industrii şi să accelereze procesul de creştere de la idee la prototip validat şi intrare în piaţă.

La finalul lunii iulie 2020, participanţii programului vor prezenta proiectele şi evoluţia lor în cele 6 luni de pre-accelerare în cadrul unei sesiuni de tip demo-day la care vor fi prezenţi mentori şi investitori.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata