În 2020, producţia agricolă vegetală a scăzut la cereale şi leguminoase pentru boabe, plante ulerioase şi legume

0 69

În anul 2020, producţia agricolă vegetală a scăzut, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe şi legume, în timp ce la cartofi a crescut, arată datele provizorii publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele INS arată că suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 2,4%, iar producţia s-a redus cu 37,6%, faţă de anul precedent, din cauza secetei pronunţate în principalele perioade de vegetaţie a culturilor şi lipsei irigaţiilor, ceea ce a condus la randamente scăzute la majoritatea culturilor.

De asemenea, suprafaţa cultivată cu porumb boabe a reprezentat 48,6% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, în timp ce suprafaţa cultivată cu grâu a avut o pondere de 39,5%.

Tot anul trecut, producţia pentru leguminoase boabe s-a diminuat faţă de anul precedent cu 48,3%, iar suprafaţa cultivată cu numai 0,9%.

Astfel, la categoria plantelor uleioase s-a înregistrat o scădere de 35,1% a producţiei, în condiţiile în care suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 3,6%. Scăderi ale producţiei s-au mai înregistrat la floarea soarelui (-41,9%), soia boabe (-26,4%) şi rapiţă (-8,8%).

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, în 2020 aceasta a scăzut cu 2,4%, dar producţia a crescut cu 2,1%. În acelaşi timp, în cazul legumelor, producţia s-a contractat cu 0,4%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate faţă de anul precedent.

În anul 2020, producţia de struguri a scăzut cu 4,1%, ca urmare a diminuării randamentului la hectar (-3,5%), precum şi a suprafeţei cultivate (-0,6%).

În schimb, producţia de fructe din livezi a crescut faţă de anul precedent cu 29,6%, datorită creşterii suprafeţelor cultivate şi a randamentelor la hectar, notează INS.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata