În Brazilia, preşedintele Bolsonaro le cere compatrioţilor să economisească energia electrică, pe fondul secetei

221

În prezent, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro le-a cerut compatrioţilor săi să economisească energia electrică pentru a evita o criză de aprovizionare din cauza rezervelor de apă ajunse la un minim istoric la barajele hidroelectrice, transmite AFP.

‘Stingeţi o lumină la voi acasă imediat. Dacă este posibil, daţi drumul aparatului de aer condiţionat mai târziu, opriţi-l mai devreme. Nu-l setaţi la maximum. Este plăcut de dormit la 12°C, 15°C. Unora aşa le place. Treceţi la 18°C. Ajutaţi-ne’, a spus joi seara Bolsonaro, în intervenţia sa săptămânală difuzată pe reţelele sociale.

în acest sens şi ministrul minelor şi energiei, Bento Albuquerque, i-a spus preşedintelui, alături de care se afla, că rezervele de apă de la barajele hidroelectrice, principala sursă de energie în Brazilia, se află la niveluri istoric scăzute, ceea ce obligă la utilizarea energiei termoelectrice, al cărei cost este superior.

Din punct de vedere al nivelului apelor, ‘Din 2000, nu am mai cunoscut o secetă atât de mare pentru rezervele noastre în sud şi, din 2015, în centru-vest şi sud-est’, a afirmat ministrul.

‘Dacă nu vom face nimic, putem avea întreruperi de electricitate. Perioada ploilor, care trebuie să înceapă în octombrie, încă nu a venit’, i-a răspuns Bolsonaro marţi pe Facebook unui internaut care comenta creşterea facturilor la electricitate aşteptată în decembrie.

În contextul actual, preşedintele a apărat, miercuri această creştere, afirmând că, dacă nu se va lua nicio măsură, ‘într-o lună, dacă nu plouă, am putea să ne îndreptăm spre o raţionalizare şi să avem întreruperi’.

Joi, preşedintele a susţinut că această creştere a consumului de electricitate se explică şi prin revenirea economiei ţării.

Tot joi, Brazilia a anunţat că PIB-ul a înregistrat o revenire puternică de +7,7% în al treilea trimestru al anului, marcând o ieşire, deocamdată temporară, din recesiunea provocată de criza coronavirusului.

Dar din punct de vedere financiar, această revenire s-a datorat mai ales ajutoarelor guvernamentale către companii, cu preţul unui deficit public şi al unei îndatorări din ce în ce mai critice.

Guvernul lui Jair Bolsonaro prognozează un recul al PIB de 4,5% în 2020, urmat de o creştere de 3,2% în 2021. În schimb, Fondul Monetar Internaţional (FMI) este mai pesimist, anticipând o cădere de 5,8% în acest an şi o creştere de 2,8% în 2021.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata