În localităţile cu peste 50.000 de locuitori să se organizeze curse exclusiv pentru transportul elevilor

Foto: libertatea.ro
0 209

În contextul unei bune educaţii, deputatul PNL Robert Sighiartău a depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede că se instituie gratuitate pentru transportul public local al elevilor din unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate, iar pentru municipiile şi oraşele cu mai mult de 50.000 de locuitori să se organizeze „curse şcolare”, destinate exclusiv transportului de elevi.

Din punct de vedere politic şi social, această propunere legislativă modifică în acest sens Legea educaţiei naţionale.

„Elevii din învăţământul primar şi secundar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate sunt scutiţi de la plata tarifelor pentru transportul public local până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la finalizarea studiilor secundare.

În municipiile sau oraşele care au mai mult de 50.000 de locuitori, elevii din învăţământul primar şi secundar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate beneficiază de transport specializat de tipul curselor şcolare pentru transportul de la şi până la unitatea de învăţământ”, prevede actualul proiect.

Iar aceste prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2021, se precizează în actul normativ.

Iniţiatorul a motivat propunerea legislativă prin faptul că „gratuitatea transportului local al elevilor către unităţile de învăţământ ar reprezenta o măsură importantă de stimulare a frecventării cursurilor şi de eliminare a abandonului şcolar”.

„Organizarea transportului şcolar de tipul „curselor şcolare” în municipiile şi oraşele mari cu peste 50.000 de locuitori va creşte gradul de siguranţă pentru transportul elevilor până la şcoală sau de la şcoală către domiciliu”, a apreciat iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

În prezent, proiectul va intra, mai întâi, în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi apoi a Senatului, care este, în acest fel, for decizional.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata