În Olteniţa, pe 3 martie 1930 venea pe lume, iar primele sale zile de viață aveau să înceapă dur

De Jurnalul Național Actuale Politică 368 citiri
6 min citire
Fiul lui Alexandru și Maria venea pe lume pe 3 martie 1930, în Oltenița, iar după naștere mama avea să-l părăsească. Aceasta este începutul poveștii unui copilul care a schimbat România.

Cine este copilul care a schimbat România?

În acel an, undeva într-un colț de țară, în Oltenița, încă din primele sale zile de viață aveau să înceapă dur, având în vedere că mama sa de origine bulgară, Maria Dumitru Toma, avea să-l părăsească. Tatăl, Alexandru, angajat la căile ferate, avea deja afinități politice de stânga, încă din perioada în care comuniștii erau în ilegalitate, fiind interziși la acel moment de autorități.

 

Însă, în anul 1931, anul interzicerii comuniștilor, este anul în care tatăl pleacă în URSS pentru a lua parte la Congresul Partidului Comunist Sovietic la Moscava, unde va rămâne, alături de fiul său, timp de patru ani, dar odată reîntors în țară avea să fie arestat de autorități. Avea să stea în închisoare între anii 1940 și 1944, dar moare în 1945, pe vremea când copilul avea doar 15 ani.

Idelile comuniste ale vremii, conform celor relatate de cel despre care vorbim azi, existau deja în familie, având în vedere că bunicul său din partea tatălui, era un evreu rus cu vederi extremiste socialiste, fiind persecutat de autoritățile israeliene, refugiindu-se astfel în România.

Anii petrecuți la Moscova

Apoi, după moartea tatălui, în 1945, micuțul de doar 15 ani avea să treacă în grija bunicilor și a mamei sale vitrege, Marița, o cameristă la un hotel. Dar, înainte de acest moment, pe vremea când avea doar 9 ani era înfiat de una din mătușile sale, o bucătăreasă pentru celebra Ana Pauker.

După terminarea școlii elementare, devenit acum un tânăr în toată regula, alege să studieze mecanica fluidelor în cadrul Institutului Politehnic București, ulterior plecând ca student direct la Moscova, și devenind liderul Asociației Studenților Români de aici. Având aptitudini de lider, avea să se remarce imediat.

Iar, la vârsta de 18 ani, încă aflat în București, o va cunoaște pe cea care-i va deveni și soție, Elena Șerbănescu care la trei ani de la acest moment (1948), cei doi aveau să se căsătorească. Încă din 1944, pleca pe urmele tatălui său, intrând în rândurile comuniștilor, de la o vârstă fragedă, avea doar 14 ani.

După 1953 cariera sa politică avea să cunoască un drum ascendent în aparatul central, ajungnd la punctul la care fusese nominalizat pentru a deveni Secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist în 1956.

Mai târziu,în 1965, a fost ales membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

Cariera sa politică a cunoscut un succes important, având în vedere că a deținut și funcția de Ministru al Tineretului, pentru scurt timp, în 1967. Dar, odată cu venirea lui Ceaușescu la putere, norocul avea să-i dispară, motivul fiind neîncrederea acestuia față de mai tânărul său coleg de partid, astfel că, în 1972, Ceaușescu il obligă să demisioneze. Mulți membri ai Comitetului Central vedeau în el un posibil succesor la poziția ocupată de Ceaușescu, inclusiv acesta, iar asta nu a făcut decât să-l scoată în afara grațiilor.

Astfel că în următorii ani Ion Iliescu este dat la o parte din liga mare, fiind numit, pe rând, vicepreședinte la Timișoara, și președinte al consiliului din Iași.

La 59 de ani, Ion Iliescu a schimbat România

Dar, după câțiva ani în care a fost urmărit de Securitate și marginalizat de către dictator, vine momentul Decembrie 1989 și căderea regimului condus de Nicolae Ceaușescu. De fapt, acesta a devenit momentul de glorie al celui carea avea să devină cel mai puternic politician şi care a avut şi cel mai cunoscut zâmbet.

Ion Iliescu în Decembrie 1989

Pe 22 Decembrie 1989, în studioul 1 al TVR, și înconjurat de multă lume, apărea pentru prima dată public Ion Iliescu, prezentat atunci ca fiind un comunist în ilegalitate. Mulți spun și astăzi că evenimentele din acele zile ale unui decembrie friguros nu a fost altceva decât o lovitură de stat, orchestrată de Ion Iliescu și ceilalți membri ai viitorului CFSN, dar cu acordul liderului sovietic Mihail Gorbaciov, de altfel, un cunoscut al acestuia de pe vremea studenției sale la Moscova.

 

Deși ”Dosarul Revoluției din 1989” nu este nici astăzi soluționat, și nu au fost găsiți, încă, vinovații pentru evenimentele ulteriorare zilei de 22 Decembrie, Ion Iliescu avea să devină cel mai puternic politician, cu două mandate de președinte.

Astăzi, ajuns la vârsta de 93 de ani, Ion Iliescu rămâne una din cele mai importante și controversate figuri a istoriei contemporane a României, mai ales în timpul și după evenimentele din Decembrie 1989.

Sursa – playtech.ro