În Polonia a fost inaugurată cea mai adâncă piscină din lume

0 128

Are 45,5 metri, este destinată scafandrilor, este cea mai adâncă piscină din lume şi a fost inaugurată în acest weekend în apropiere de Varşovia, relatează AFP.

Numită „Deepspot”, piscina conţine în special reproduceri de peşteri subacvatice şi ruine mayaşe, precum şi o mică epavă ce poate fi explorată.

Acest bazin este umplut cu 8.000 de metri cubi de apă, de peste douăzeci de ori volumul conţinut într-o piscină standard, de 25 de metri lungime.

Din punctul de vedere al construcţiei şi spre deosebire de piscinele obişnuite destinate înotului, complexul „Deepspot” este autorizat să primească vizitatori, în pofida pandemiei COVID-19 din Polonia, deoarece este considerat un centru de antrenament pentru scufundători.

Legat de această piscină, este in plan şi contruirea unui hotel din ale cărui camere oaspeţii vor putea urmări scafandri aflaţi la o adâncime de cinci metri.

„Este cea mai adâncă piscină din lume”, a declarat pentru AFP directorul „Deepspot”, Michal Braszczynski, în vârstă de 47 de ani, cu ocazia deschiderii de sâmbătă.

Recordul anterior, înregistrat în Guinness World Records, adică 42 de metri, a fost stabilit de piscina „Montegrotto Terme” din Italia.

Însă cu toate acestea, piscina din Polonia ar trebui să fie rapid retrogradată pe locul al doilea, odată cu punerea în funcţiune, programată pentru anul viitor în Regatul Unit, a „Blue Abyss”, cu adâncimea de 50 de metri.

„Aici nu există peşti frumoi sau recife de corali, aşadar nu este un substitut pentru mare, dar este într-adevăr un loc bun pentru a învăţa şi a vă antrena pentru a vă scufunda în siguranţă în adâncimile mării”, a comentat Przemyslaw Kacprzak, un instructor de scufundări în vârstă de 39 de ani, care s-a numărat printre cei zece clienţi care au participat la inaugurarea „Deepspot”.

„Este amuzant! Este ca o grădiniţă pentru scafandri!”, a adăugat Kacprzak.

Directorul centrului a precizat că această piscină „va fi folosită totodată de pompieri şi de armată. Există o mulţime de scenarii de antrenament şi pot fi testate şi diferite echipamente”.

Pentru a construi „Deepspot” a fost nevoie de aproximativ 5.000 de metri cubi de beton.

Construcţia a durat doi ani şi a costat aproximativ 40 de milioane de zloţi polonezi (8,9 milioane de euro, 10,6 milioane de dolari).

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata