În Portugalia se începe o ieşire prudentă din izolare

0 25

Luni 15 martie, Portugalia a redeschis grădiniţele şi şcolile primare, saloanele de coafură şi librăriile, începând astfel un plan de ieşire treptată din izolare până la începutul lunii mai, pentru a evita o relansare a epidemiei de coronavirus care a lovit puternic ţara la începutul anului, relatează AFP.

„Intrăm astăzi în prima fază a relaxării, care trebuie să fie foarte prudentă şi treptată”, a precizat premierul Antonio Costa pe contul său de Twitter.

„Nu putem să ne asumăm riscuri şi să ruinăm totul”, a subliniat el.

În contextul pandemic, confruntat cu o explozie de cazuri de COVID-19 după sărbătorile de sfârşit de an, ceea ce a dus la o suprapopulare a spitalelor, guvernul a impus un al doilea lockdown general la mijlocul lui ianuarie, urmat o săptămână mai târziu de închiderea şcolilor.

Actual, conform planului de ieşire din izolare prezentat joia trecută, interdicţia de ieşire din casă va fi ridicată după weekend-ul de Paşte, în trei săptămâni. Atunci vor putea fi redeschise colegiile şi terasele, precum şi monumentele şi muzeele.

Liceele, universităţile şi sălile de spectacol vor mai trebui să aştepte până la 19 aprilie, în timp ce restaurantele şi sălile de sport nu se vor deschide decât la începutul lui mai.

Din punct de vedere al infectărilor, după ce la sfârşitul lui ianuarie s-a apropiat de 13.000 de noi cazuri pe zi, ca medie pe şapte zile, Portugalia număra duminică mai puţin de 600 de îmbolnăviri pe zi pentru prima dată de la mijlocul lui septembrie.

Iar numărul de bolnavi spitalizaţi a scăzut în weekend sub pragul de 1.000 de pacienţi pentru prima dată de la mijlocul lui octombrie.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata