In Prahova nouă persoane vindecate de COVID-19 au donat plasmă cu anticorpi

La Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Ploieşti, nouă persoane care s-au vindecat de COVID-19 au donat plasmă cu anticorpi, a declarat, luni, directorul centrului, Georgeta Hanganu.

„Un număr de 9 persoane au donat până acum. Oamenii aceştia anonimi, care sunt foarte discreţi (…), au fost atât de determinaţi, încât au rezistat fără nicio problemă şi au spus că, dacă ei au trecut prin această boală complicată şi foarte dificilă pentru ei, şi mulţi cu suferinţă destul de complexă, vor să ajute pe alţii, poate ei vor trece mai uşor prin boală datorită anticorpilor lor. Sunt nişte oameni de o modestie rară şi de o generozitate deosebită. Vreau să le mulţumesc, le-am mulţumit şi personal, pentru că au făcut acest gest, marea majoritate nefiind donatori uzuali de sânge. Plasma a ajuns la câţiva pacienţi, o parte o mai avem în stoc, dar a ajuns la câţiva pacienţi critici pe care i-a salvat”, a spus Hanganu.

Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploieşti a explicat că acest tip de donare presupune o procedură mai îndelungată şi mai complexă.

„Ea este un pic mai complexă decât donarea de sânge care durează în mod obişnuit 8-10 minute. Este o donare care durează 45 de minute, timp în care eşti conectat la echipamentul de plasmafereză care culege din sânge doar plasma cu anticorpi. Donarea de sânge are o cantitate de 450 ml, iar cea de plasmă are o cantitate de 600 de ml”, a explicat Hanganu.

Astfel, „Sângele tău poate salva o viaţă” este o campanie de donare de sânge care se derulează, incepând de luni, şi a fost demarată, la CTS Ploieşti.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata