În UE, 30,90 miliarde de euro pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor

100

Anul trecut, statele membre ale Uniunii Europene au alocat o sumă de 30,90 miliarde de euro pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor, echivalentul a 0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale, ţările unde aceste servicii au cea mai mare pondere fiind Bulgaria – 0,9%, România – 0,8% şi Cehia – 0,7%, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Însă cheltuielile pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor, au o pondere de doar 0,1% din totalul cheltuielilor guvernamentale în Danemarca, 0,2% în Malta şi 0,3% în Austria şi Slovenia.

În general, cheltuielile publice pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor au rămas stabile la 0,4-0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale de la începutul publicării datelor statistice cu privire la acest indicator, în 2001.

Concret, România a alocat în 2019 o sumă de 634,6 milioane euro pentru servicii de protecţie împotriva incendiilor, echivalentul a 0,3% din Produsul Intern Brut şi a 0,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale.

În conformitatea datelor Eurostat, se arată că în 2020 erau aproximativ 262.200 de persoane angajate ca pompieri în cele 22 de state membre UE pentru care există date disponibile, reprezentând 0,1% din totalul persoanelor ocupate în UE. Majoritatea celor angajaţi ca pompieri sunt bărbaţi (97%) şi aproape jumătate au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani (47%).

În rândul statelor membre UE, România şi Estonia au cea mai mare pondere a pompierilor în rândul forţelor de muncă (ambele cu 0,4% din totalul persoanelor ocupate).

Comunitatea internaţională celebrează anual, pe data de 4 mai, Ziua Internaţională a Pompierilor, cu scopul de a recunoaşte şi onora sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunităţile lor. Ziua internaţională a pompierilor este cunoscută şi ca Ziua Sfântului Florian, celebrată de mai bine de 150 de ani în Europa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata